Nu öppnas Sveriges hemligaste rum

SVERIGE. Den 28 maj öppnar Statens fastighetsverk dörrarna till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag ges allmänheten möjlighet att besöka platser och rum som spelat en avgörande roll för Sveriges historia.

Västra stallet

Västra stallet.

I år är det fjärde gången som Statens fastighetsverk öppnar upp för allmänheten annars stängda platser och rum. Projektet kallas ”Hemliga rum” och har anordnats 2004, 2008 och 2012. Då ringlade köerna långa och det förväntas även vara fallet i år igen. Möjligheten att få besöka dessa platser har varit populär och hittills har 157 000 personer valt att besöka dessa platser och fått en fördjupad kunskap om platsernas historia.

— Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har – att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Förra gången Hemliga rum arrangerades, 2012, fokuserade Statens fastighetsverk på temat maktbalans för de platser som låstes upp. Den här gången är det medvetet mer skilda miljöer som erbjuds; i år gläntar de på dörren till stall och vindar, till ruiner, rektorsrum och hemliga trädgårdar. Som besökare kommer du att ges chans att besöka en kungslada, en slottsflygel eller den högt belägna plats som en gång var ett framstående observatorium. Längtar du än längre bort kan du istället välja att få en glimt av ett generalkonsulat i fjärran land.

— I vårt innehav har vi många intressanta miljöer att besöka och spännande historier att berätta. Varje fastighet har påverkats av sin tids politik, levnadsvillkor och ideal vilket återspeglas i arkitekturen eller i landskapet. Alla bär också spår av de människor som verkat där. Det har inte varit lätt att välja men vi tror och hoppas att våra besökare kommer att hitta just sin favorit bland årets utvalda hemligheter, säger Lena Flodin, projektledare för Hemliga rum vid Statens fastighetsverk.

Öppettiderna för Hemliga rum är 10.00 – 16.00 lördagen den 28e maj. Det är fri entré till samtliga platser. Mer info finns på www.hemligarum.se.

Årets tio platser
Universitetshuset och Lundagård, Lund – lager av historia i studenternas park och hus
Göteborgs residens, Göteborg – stormaktstid, kungshus och en dold trädgård
Vadstena slott, Vadstena – en första klassens krigsmaskin
Visingsö – ekskogarna, kungsladorna, Visingsborg och Näs slottsruin
Gripsholms slott, Mariefred – Kavaljersflygeln, övernattningsrum för Gustav III gäster
Skoklosters slott, Håbo – takrenovering med en garantitid på trehundra år
Kronobageriet, Stockholm – 60 000 limpor om dagen för flotta och artilleri
Västra stallet, Stockholm – spår av 200 hästar och drivor av hö, mitt i city
Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet, Stockholm – historiskt möte i balsalen
Stockholms observatorium, Saltsjöbaden – 11 ton metall för att nå virvelgalaxen

Källa:
Statens fastighetsverk öppnar Sveriges hemligaste rum

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om