Dagens datum 12 november: Denna dag 1933 får tyska folket rösta om de har förtroende eller inte för den nationalsocialistiska regeringen. 92 procent ger NSDAP fortsatt stöd att leda landet.

Efter att Hitler blivit utnämnd till rikskansler den 30 januari 1933 genomfördes ett nytt riksdagsval den 5 mars där NSDAP för tredje gången i rad blev det överlägset största partiet, nu med 43,9 procent. Med endast 6 procent från absolut majoritet bildade NSDAP koalition med Tysknationella folkpartiet, DNVP, vilka tillsammans fick 51,9 procent av rösterna.

Valplakat inför valet i november 1933.

Valplakat inför valet i november 1933.

Den 23 mars röstade tyska riksdagen igenom fullmaktslagen ”Lagen för att avhjälpa folkets och rikets nöd” (Ermächtigungsgesetz). Lagen var en ändring i Weimarkonstitutionen och innebar att den tyska regeringen kunde stifta lagar utan riksdagens godkännande, vilket var nödvändigt för att rädda Tyskland ur en ekonomisk och politisk katastrof samt för skydda staten mot ett inhemskt kommunisthot.

Riksdagens och riksrådets beslut om att införa fullmaktslagen undertecknades av president von Hindenburg dagen efter. Lagen skulle gälla i fyra år om den inte förnyades av riksdagen (vilket skedde två gånger).

Denna nya lag bidrog till att partiväsendet under samma år slutade existera och att ett auktoritärt styre instiftades. Detta hade skett på laglig väg och helt enligt demokratins regler.

Hitler kom nu att bli obestridd ledare, men han hade inte sökt denna utveckling för att han var ”maktgalen“ utan för att rädda Tyskland från den katastrof som var en konsekvens av den parlamentariska demokratin. NSDAP hade gått på val med att ifrågasätta det folksplittrande parlamentariska systemets existens och i en appell inför valet 1932 förklarar Hitler att under denna tid, när depression och en gigantisk arbetslöshet rådde och nationen slets sönder, fanns det en uppsjö av olika partier som bara kämpade för sina egna intressen men inte för hela folkets:

Av rädsla för nationens uppvaknande har de spelat ut folken mot varandra: staden mot landsbygden, de avlönade arbetare mot tjänstemännen, de som arbetar med sina händer mot de som arbetar med deras hjärnor, bayrare mot preussarna, katoliker mot protestanter, och så vidare och vice versa.

Nu, efter tretton år, efter att de har förstört allt i Tyskland, har tiden äntligen kommit för deras egen eliminering. Huruvida dagens riksdagspartier existerar eller inte har ingen betydelse, det är däremot nödvändigt att den tyska nationen hindras från att falla helt i ruiner. Därför är det en plikt att besegra dessa partier, för i syfte att trygga sin egen existens måste de riva nationen sönder och samman om och om igen.

Trots att de tyska nationalsocialisterna till sist besegrade det parlamentariska systemet – vilket resulterade i att Tyskland kunde räddas ur det katastrofala tillstånd landet befann sig i – var Hitler mån om att han skulle ha folkets förtroende att leda landet. Hitler ansåg nämligen att en ledare skulle ha befogenheter att leda landet på ett effektivt sätt, men att det var grundläggande att han var folkvald. Därför genomfördes en folkomröstning den 12 november 1933, denna dag för 80 år sedan.

Folket fick i denna folkomröstning antingen rösta för eller mot NSDAP vid makten. Förkrossande 92,11 procent (motsvarande närmare 40 miljoner av de röstberättigande) röstade för Hitler vid den absoluta makten och 7,89 procent (3,4 miljoner röster) sade nej. Valdeltagandet var 95,3 procent.

Valsedel. För eller mot.

Valsedel. För eller mot.

Samma dag genomfördes även ett annat val om att godkänna regeringens önskan om att träda ur Nationernas förbund, föregångaren till dagens FN. 95,1 procent av tyskarna röstade för.

Hitler tog även initiativ till andra folkomröstningar vilka kunde röra införlivandet av Österrike till det stortyska riket eller nya omröstningar som rörde folkets förtroende till Hitler eller den nationalsocialistiska regeringen. Bland annat fick folket rösta 1934 om Hitler skulle bli Führer – det vill säga kombinerad statsöverhuvud och regeringschef under denna nya titel – efter att president von Hindenburg avlidit. 89,9 procent av folket godkände beslutet.

Under de tolv år det nationalsocialistiska Tyskland existerade genomfördes fler folkomröstningar än de sex stycken som genomförts i Sverige sedan 1922.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-11-12.


  • Publicerad:
    2017-11-12 00:56