Notre Dame de Paris svårt brandskadad – rasfrämlingar jublar

UTRIKES. Den ikoniska Notre Dame-katedralen i Paris har blivit svårt brandhärjad.

Den ikoniska Notre Dame-katedralen i Paris – byggd mellan 1163-1345 – står i lågor.

Branden bröt ut bara för någon timme sedan och Paris brandkår har inlett en massiv insats för att försöka rädda den gotiska byggnaden, som varje år brukar ta emot runt 12 miljoner turistbesök. Vad som kan ligga bakom eldsvådan är i nuläget oklart.

I skrivande stund nås Nordfront av nyheten att kyrkans spira, ett tydligt landmärke för Parisborna, har kollapsat till följd av branden.

För bara en månad sen brann det även i den historiska Saint Sulpice-kyrkan i Paris, känd från bland annat boken Da Vinci-koden. Brandorsaken i det fallet är ännu okänt, men branden hann stoppas innan någon större skada skedde på byggnaden.

Uppdatering:

Det verkar inte som att Notre Dame kommer att gå att rädda.

— Vi är inte säkra på att vi kan stoppa elden från att sprida sig till det norra klocktornet – och ni kan tänka er skadan ifall den kollapsar, kommenterade Jean-Claude Gallet, befälhavare för Paris brandkår.

Katedralens öde kommer att avgöras inom den närmaste timmen.

Samtidigt jublar rasfrämlingar i Frankrike:

Notre Dame-katedralen i Paris började byggas 1163 och under mitten av 1800-talet genomfördes en omfattande renovering av den gotiska domkyrkan. Detta efter att Victor Hugos skräckromantiska medeltidsroman Ringaren i Notre Dame skapat ett enormt allmänt intresse i katedralen.

Det anses som ett av Europas främsta arkitektoniska verk.

Uppdatering 08:00:

Vid 2-tiden inatt fick Paris brandmän kontroll över elden. 2/3-delar av taket ska ha brandhärjats. Större delen av glasmålningarna har rasat in liksom spiran på katedralen. Samtidigt tycks huvudstrukturen ha gått att rädda, liksom de två klocktornen och en del oersättliga föremål såsom reliker och ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

Man utreder just nu brandorsaken och tror att det har göra med en pågående renovering av katedralen och de många byggställningar som omgärdade byggnaden. Polisen ska ha förhört en byggnadsarbetare som arbetat med renoveringen.

President Emmanuel Macron har utlovat att man kommer att återuppbygga Notre Dame de Paris och flera personer och organisationer har redan utlovat donationer till ändamålet. Exempelvis miljardären François-Henri Pinault, som lovat att skänka 100 miljoner euro till återuppbyggnationen.

Uppdatering 10:30:

Vid 9:50-tiden ska Paris brandkår ha uppgett att branden i Notre Dame-katedralen nu är helt släckt. Kampen mot lågorna pågick sammanlagt i nio timmar.

Utredningen om brandorsaken pågår ännu, men myndigheter vidhåller fortfarande att det troligtvis rör sig om en olycka. Polisen förhör samtidigt alla som arbetat med renoveringen av katedralen.

Källor:
Notre Dame cathedral in Paris on fire (PHOTO, VIDEO)
Historic Saint-Sulpice church burns in Paris (VIDEO)
Första bilderna inifrån Notre-Dame

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

22
Lämna en kommentar

Please Login to comment
13 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
VedklampenTimoVeraErikSamuel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Caesar-Aurelius
Medlem

Någon som måste fråga sig 2 gånger vem som har anlagt branden?

Fredrika
Medlem

Jag vet iallafall inte vem det är så du får gärna upplysa mig så jag vet vem och vilka jag ska förklara krig mot.

Är det en signal till Gula västarna? Med Macron som gjorde en George Bush 911 och ”avbröt” en aktivitet för att ”ta hand om situationen”?

Kommer den vita rasen att resa sig mot detta yttersta bevis på förtryck? 900 års vit historia nedbrunnet? Vilka ska vi hugga huvudena av med våra trädgårdsspadar?

Sverker
Medlem

Jätteknepigt att det börjat brinna i alla de länders kyrkor, som tagit emot ”ensamkommande flyktingbarn”. Lika obegripligt som när polis o politiker får frågan vad massgruppvåldtäkterna beror på. Ingen fattar vad nånting beror på längre. Är alla helt blåsta? Japp!

Fredrika
Medlem

En reporter på Times tweetade att branden är anlagd men tweetet raderades av honom själv eller någon annan efter några minuter.

För en månad sedan satte någon/några eld på Saint Sulpice kyrkan.

Denna gång har många värdefulla föremål evakuerats undan kyrkan under de senaste veckorna inför renoveringen/branden.

Jag anklagar mångkulturen och dem som skapat den under den globala världsordningens flagga. Må ALLA ansvariga brännas sakta över en stilla eld.

Grottbjörnen
Medlem

vikernes som har grillat

Grottbjörnen
Medlem

förlåt det var osmakligt

Timo
Medlem

Ja, han bor ju i Frankrike nu så

Rokviken
Medlem

Så sorgligt. Och jag tänker på en av organisterna, Olivier Latry, mycket omtyckt. Den skickliga improvisatören under gudstjänsterna. Hur många turister gästade inte katedralen? En skatt brinner ner, som mycket annat.

Simon Holmqvist
Redaktör

Väldigt tråkigt. Jag har alltid drömt om att besöka Notre Dame de Paris, en av vår ras största arkitektoniska bedrifter någonsin. Men som det ser ut kommer jag aldrig att få se kyrkan.

Vera
Medlem

Besök Stefansdomen i Wien – innan den brinner också. Man vet aldrig. Om Du är i Österrike någon gång beträder Du ”helig” mark i Leonding. I deras kupolkyrka sjöng nämligen AH som korgosse. Leonding en mycket trevlig enkel ort-

Klaus
Medlem

En provokation. Men OBS! Nationalister förstöra inte egen kultur!
Vi har raskrig, mot den vita rasen, mot de vitas kultur.
Gravstenar täcktes i Italien för att inte kränka muslimer. Kyrkofunktionärer är galen som påven, Dalai Lama är vis.

https://voiceofeurope.com/2019/04/crosses-covered-with-cloth-in-italian-cemetery-to-avoid-offending-muslims/

Samuel
Medlem

Kolla in Paul Joseph Watsons Twitter, finns en viss typ av folkgrupp som hejar på branden –> https://twitter.com/prisonplanet

Samuel
Medlem
Rokviken
Medlem

The Jewish worker.

Erik
Medlem

Tragiskt men inte något värre än de Allierades grusning av otaliga tyska städer under kriget, medan Tyskland såg till att t.ex Paris klarade sig helt utmärkt i perfekt skick under ockuperingen.

Vera
Medlem

Säkert jublade Parisarna när Dresden brann. Men en sak hände under 50 talet när i fransk biograf visades likhögarna som påstods vara gasade judar – några franska f. d. krigsfångar protesterade vilt då de kände igen bilderna ’. De hade nämligen varit med om att bränna och begrava dessa offer från terrorbombningen.

Fredrika
Medlem

Om de lögnaktiga propagandavisningarna på bio skulle jag vilja lära mig mer om.

Angående Dresden stämmer det säkert. Hitler ansåg, åtminstone på 20-talet, att Frankrike skulle förbli Tysklands värsta fiende efterom Frankrike hade attackerat Tyskland otaliga gånger under de senaste par hundra åren. Kol-Stålunionen var ett sätt att utifrån tömma både Tyskland och Frankrike på tillgångar. Men som fredsbevarande åtgärd var det kanske mest som ett plåster på ett stort köttsår.

Klaus
Medlem

Exempel Hansestadt Lübeck:
Endast en kyrka blev oskadad (St.Jakobi), en kyrka hade lindriga skador (St. Aegidien), de andra var ruiner. Lübecks silhuett blev återställd 1962. Torn byggdes inte som träkonstruktion men med lätt skaggbeton och ihåliga stenar.

Fredrika
Medlem

Den tekniska utredningen är naturligtvis inte klar. Sånt tar lång tid. Ändå var den judiske åklagaren Remy Heitz i Paris snabb att försäkra att branden inte var anlagd. Hur kan han säga en sådan sak? Antingen döljer han vem som gjorde det eller så är det stora försäkringspengar på spel vilket gör att inte fel avtal ska åberopas. Tror jag iallafall. Klarat 900 år. Inklusive bombningar under WWII. Flera program på fransk tv veckorna innan som visade hur man säkerställde att ingen brandolycka skulle kunna ske. Så plötsligt hoppsan år 2019 mitt under kriget mot Europas vita befolkning och tiotals… Läs mer »

Vedklampen
Medlem

Samtidigt händer detta i Jerusalem.Knepigt!
https://twitter.com/swilkinsonbc/status/1117948846724800513

Fredrika
Medlem

I förrgår skrev The Jewish Worker: ”Genuinely awful but if you mourn foe this one building and not, say, the entirety of Syria, your white supremacy is showing” … …när det är judestaten och judarna som bombar Syrien sönder och samman. Maken till fräckhet alltså!! …och judar som skriver kommentarer på Jerusalem Post skriver ”Who cares? France was the 2nd European country to expel Jews, England being the first” och ”Now they know what it’s like to lose The Temple”…”(but) not until the place is rebuilt as a moswue. Fingers crossed! ”… …Så det räcker inte med att judarna drev… Läs mer »

Samuel
Medlem