Norska herrlandslaget tjänar lika mycket som damerna: ”Jag tycker att det är en självklarhet”

NORGE. Norska herrlandslaget i fotboll väljer att sänka sin ersättning för att spela i landslaget så att landets kvinnor får lika mycket. Detta trots enorma kvalitetsskillnader.

Det norska herrlandslaget i fotboll har valt att sänka sin ersättning för att spela i landslaget. Mellanskillnaden går till Norges damlandslag så att de från och med 2018 kommer att tjäna lika mycket som herrarna.

— Vi tycker att vi redan har en bra ersättning. Damerna har ett mycket sämre avtal än vad vi har, så vi tycker att det var rätt väg att gå, säger landslagskaptenen Stefan Johansen och tillägger:

— Jag tycker att det är en självklarhet. Jag tror att det kommer att hjälpa norsk damfotboll. Vi vill att norsk fotboll ska vara i framkant. Damerna är lika viktiga som oss.

Kvalitetsskillnaden mellan dam- och herrfotboll är dock stor. 2015 blev det till exempel en nyhet när proffsen i Sveriges damlandslag förlorade mot Stockholms stadslag för 15-åriga pojkar med 3-0.

Huruvida jämställdhetsivern om att ”damerna är lika viktiga” som herrarna även gäller Johansens med flera mycket vidlyftiga klubblagslöner återstår att se.

Källa:
Norsk fotboll pionjärer för lönesättning

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments