Norska aktivister blev fråntagna sina tävlingsvapen – hade ”olämpliga” åsikter

TANKEPOLIS. I norska Elverum har flera aktivister som också är idrottsskyttar blivit fråntagna sina vapen då polisen ansåg att de hade fel politisk tillhörighet och ”olämpliga” åsikter. Tidigare tilläts dock islamister i Norge ta jägarexamen, trots att de öppet deklarerade att de tänkte använda sina jaktvapen för att ”´beskydda judar”.

Precis som NRK berättade i sin senaste hetsartikel så har polisen i norska Elverum dragit in vapenlicensen för flera personer som är aktiva i Nordiska motståndsrörelsen samt medlemmar i Elverums pistolklubb. Bakgrunden är att de har uttryckt åsikter som inte faller myndigheterna i smaken. De har bland annat blivit sedda med nationalsocialistiska flygblad och blir dessutom beskyllda för att vara förknippade med en ”högerextrem miljö”. De utpekade hindras därmed från att utöva sin sport på obestämd tid.

Aktivisten Tomas W. Mosveen från Rede 1, som är en av dem som nekats att äga vapen, ställer sig oförstående till polisens beteende och har via sin advokat skickat in ett klagomål där han hänvisar till yttrande- och föreningsfriheten som finns nedskriven i grundlagen och flertalet konventioner som Norge har förbundit sig att följa.

Har ”olämpliga” åsikter
I ett svar från polisens advokat Helge Andreas Eidsvaag hänvisas det bland annat till att Mosveen på Frihetskamps kommentarsfält har kritiserat biskopar i Norska kyrkan samt att han påpekat att kriminaliteten ökat i Norge under dess nuvarande regering. Detta är den typ av åsikter som enligt polisadvokaten ”historiskt har lett till våld och katastrofer”. Mosveens kritiska inlägg, tillsammans med påstådd distribution av ”högerextremt material”, gör att polisen anser att allmänheten inte kan ha förtroende för honom som vapenägare.

Thomas W. Mosveen.

Strax innan Mosveen tog emot delgivning om indragning av vapenlicensen hade man försökt beslagta hans vapen under förevändningen att det skulle ha förvarats i ett felaktigt monterat vapenskåp, något som visade sig vara osant. Det var efter att skåpet trots allt visat sig vara korrekt monterat som resonemanget ändrades till att gälla de ovan nämnda katastroforsakande åsikterna.

— Jag inser ju att det endast är ett sätt att trakassera på eftersom jag inte är enig med den rådande makten. Den nuvarande regeringen för oss allt närmare svenska förhållanden för var dag som går. Så vill vi inte ha det i Norge, säger Mosveen.

Hur känns det att inte längre kunna vara aktiv inom idrottsskytte?

— Det känns tråkigt att inte få skjuta på grund av detta, men sådana övergrepp från myndigheternas sida visar ju bara att de börjar frukta Motståndsrörelsens tillväxt och fotfäste i Norden. Det görs ju för att försöka skrämma folk att hålla sig borta från oss, men det är förstås kontraproduktivt. Dessutom gör de ju allt i sin makt och lite till för att folk ska ta avstånd från våra medlemmar, med hjälp av lögner och trakasserier. Att mista rätten att inneha vapen blir därför i sammanhanget inte det största offret.

Militanta islamister fick behålla sina vapen
2012 blev det avslöjat att medlemmar av Profeten Ummah, en islamsk förening med starka band till terrororganisationen Islamiska staten (IS), hade fått vapenträning under vänsterextremisten Tor Bachs regi. Målet med detta var att ta jägarexamen, vilket gör att man har rätt att inneha sex grovkalibriga vapen med en räckvidd på flera tusen meter.

Gruppen är bland annat kända för mordhot mot norska journalister och politiker, krav om att norrmän ska betala skatt till muslimer och att stadsdelen Grønland i Oslo ska bli en egen stat. I efterhand blev det också uppenbart att dessa vapen skulle användas till något helt annat än jakt.

LÄS OCKSÅ: Norsk säkerhetspolis använder media för att bekämpa dissidenter!

I ett Facebook-inlägg förklarade gruppens ledare, Ubaydullah Hussain, att han ville ta jägarexamen och skaffa sig en AK-47 för att beskydda judar i Norge. Den gången hävdades det emellertid att varken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller den vanliga polisen kan hindra islamister att skaffa vapen, då de inte har gjort något olagligt. Enligt Norges Jeger- og Fiskeforbund har inte heller de någon möjlighet att neka sådana deltagare på sina kurser.

Rent generellt, och särskilt med tanke på det ovannämnda, menar Mosveen att det är både löjligt och hycklande att hans kommentarer kring ämnen såsom flyktingpolitik skulle göra honom olämplig som utövare av idrottsskytte, eller för den delen till en fara för rikets säkerhet.

— En uppmaning till justitiedepartementet bör ju vara att de hellre borde bekämpa den kriminalitet som våra ”nya landsmän” står för än att trakassera patriotiska norrmän.

Vilken så kallad högerextrem miljö som Mosveen beskylls för att tillhöra har han ingen aning om. En talesman för det norska högerpartiet Høyre, som vår norska systersida Frihetskamp talat med, menar att de inte har någon kännedom om ärendet och vill inte heller kommentera ifall det är positivt eller negativt att personer på den politiska högerkanten diskrimineras av polisen.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om