Norsk säkerhetspolis bryter mot grundlagen

NORGE. Den norska säkerhetspolisen PST erkänner kartläggning och censur av åsikter de ogillar. En praxis som bryter mot både den norska grundlagen och Europakonventionen.

Per Einar Hollum - PST:s chef i Tröndelagen.

Per Einar Hollum – PST:s chef i Tröndelagen.

Det är ledaren för den norska säkerhetspolisen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Tröndelagen, Per Einar Hollum, som till norsk media har berättat att de noterat en ökning av så kallade högerextremister i både Tröndelagen och i Norge som helhet.

— De högerextrema miljöerna i Norge anses växa. Det finns även anledning att hävda att antalet sympatisörer som inte ingår i organiserade högerextrema miljöer ökar, berättar en bekymrad Hollum.

Man får hör anta att det Hollum syftar på med det negativa samlingsbegreppet ”högerextrem” är nationalsocialister, nationalister samt islam- och invandringskritiker och liknande och att han därmed bekräftar att PST bedriver politisk kartläggning av personer och grupper med dylika åsikter.

— Metodmässigt har vi en god översikt över utvecklingen. Det är viktigt för PST att ha fokus på den högerextrema miljön, även om vi ser att aktiviteten är låg. Att vi har fokus kan också bidra till att hålla aktivitetsnivån nere.

Hollum erkänner alltså offentligt att PST ser det som sin uppgift att både kartlägga och bekämpa yttringar och politiska strömningar som de (och systemet) ogillar.

Denna praxis hos PST är inte bara ett brott mot paragraf 100 i den norska grundlagen men även en hel rad konventioner som Norge har förbundit sig till, bland annat Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (Europakonventionen) och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
PST: Vekst i høyreekstreme miljøer i Trøndelag

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments