Norsk polis ingrep och räddade äldre par – kan åtalas för brott

En främmande man höll på att bryta sig in ett äldre pars hus när polismannen Geir Vidme ingrep. Nu kan han åtalas för brott.

En kväll i mars fick Geir Vidme ett telefonsamtal från en äldre kvinna på samma ort. Hon berättade att en man av utländsk härkomst höll på att bryta upp ytterdörren. 

Den äldre kvinnan hade först ringt nödnumret och fått till svar att polisen skulle skicka en patrull men att de inte visste när detta skulle ske. Därför ringde paret upp Geir Vidme, som är polis men som just då inte var i tjänst. Medan den äldre kvinnan talade med Geir Vidme höll hennes man igen dörren för angriparen.

Geir Vidme tog på sig sin uniform och drog iväg till det äldre parets hus. Det tog tre och en halv minut tills att han var på plats och kunde lösa situationen, dock inte utan problem:

”När jag kom till platsen mötte jag en stor man. För första gången i min långa karriär tog jag fram pepparsprejen, men den hade ingen verkan. Jag hade valet att ge mig av eller göra upp med honom. Jag fick tag i honom och i tumultet så föll han ner och slog i huvudet i asfalten. Jag ringde omedelbart ambulansen och han blev sänt till sjukhus med skador i huvudet”, säger han.

Vidme anser att hans ingripande har stöd i polisinstruktionen, som säger: ”Omedelbart ingripande anses starkt nödvändigt för att förebygga eller hindra utförandet av ett grovt lagbrott”.

Enligt tidningen Hallingdølen har det interna stödet för Vidme varit närmast obefintligt. Vidme har förhörts tre gånger och riskerar nu att åtalas av Spesialenheten for Politisaker. Han kan även bli av med sitt jobb.

”Jag törs inte tänka på på om det hade hänt paret något och jag suttit hemma”, säger Geir Vidme till Hallingdølen.

Reddet eldre ektepar på fritiden, kan bli siktet

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

17 Kommentarer till "Norsk polis ingrep och räddade äldre par – kan åtalas för brott"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Anton
Gäst
Nybörjare
Anton

Det är i Norge som i Sverige – rättsväsendet står på brottlingarnas sida och inte offrens.

AT
Gäst
Nybörjare
AT

Ja, det är de värsta skurkarna som sätter lagarna. Inget annat att förvänta sig. Skjut, gräv och var tyst är ett fint motto fler borde ta lärdom utav.

Gammal Aktivist
Gäst
Nybörjare
Gammal Aktivist
I Norge har inte polismän skjutvapen på sig normalt utan de finns inlåsta i polisbilen. Den här polismannen var inte i tjänst men hade i alla fall pepparspray vilket är mer än vad svenska poliser har på fritiden. Oavsett detta vill jag säga till att alla som vill ha en tuff poliskår att denna poliskår vi har idag styrs av regimen. Den är inte vår vän och de hårdare metoder och större befogenheter en sådan poliskår får kommer riktas allra först mot oss. Media bryr sig inte om en nationalist blir utsatt för rättsövergrepp eller övervåld. Det borde vara ett… Läs mer »
Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Instämmer i att det är att skjuta sig i foten att som nationell gapa om en stark polismakt (som exempelvis NSF hade inskrivet i sitt partiprogram och som Söderman har snackat om i Radio framåt). Dessutom fullständigt onordiskt.

Men skjutvapen bör de få ha. Så länge ALLA medborgare har rätt att äga och bära vapen, vilket är en självklarhet för mig.

johan
Gäst
Nybörjare
johan

Precis! Bästa inlägget på länge. Håller fullständigt med. Ska judegrisarnas svinlakejer va beväpnade så ska jag med. Punkt slut!

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Jag menade även när polisen inte längre är lakejer åt parasiterna inom stat och kapital.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Klart han inte får agera som en fri man till försvar för sina medmänniskor på sin fritid. När han går av skiftet är han bara ännu en slav bland alla oss andra… Den Gudomliga Staten ska ha våldsmonopol. Har undersåtarna tur kanske staten skickar hjälp, om den har resurser och om den behagar, tills dess ska undersåtarna snällt låta sig rånas, våldtas och mördas.

Geir Knudsen
Gäst
Nybörjare
Jeg syns synd på politiet. De har en skjit-jobb. De har en tøff hverdag og samtidig må de være politisk korrekte og følge alle mulige regler. Sjeldent har de våpen med seg heller. Det lokale politiet kunne stoppet Andres Behring Breivik på Utøya 22/7 i fjor. Men de fikk vel ikke lov. Eller: de 600 på øya kunne hatt et våpenskap i klubbhuset og 4-5 stykker med våpentrening + nøkkel til våpenskapet, som kunne nøytralisert Breivik før det ble noen massakre. Men ikke noe snakk om denslags her i Norge. Narkotikaen burde også legaliseres – for det er den som… Läs mer »
Erik H
Gäst
Nybörjare
Erik H

Politiet kan når som helst bytte side og løse de problemene de selv står overfor.

Magne
Gäst
Nybörjare
Magne

Det er ikke noe synd på politiet. Snarere tvert i mot.

Ingen tvang disse uslingene til å søke politihøgskolen og bli betjenter med våpen i hånd mot sitt eget folk. Det gjorde de av egen fri vilje.

Politietaten er en studie i landssvik.

Geir Knudsen
Gäst
Nybörjare

Tja, jeg tror mange av de er idealister. Politimannen det stod om i denne artikkelen virket ihvertfall OK.

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst
Håller med. Låt polisen lösa riktiga brott istället för att sitta och slösa våra skattepengar på att utreda vem som säljer hasch i en studentkorridor. Det allra mest skrattretande är att samma snutar sedan kan åka hem och supa skallen i bitar med en drog som är mycket mer skadlig än vissa av de droger som klassas som ”illegala”, helt lagligt. Förbud mot vissa droger är ett bra sätt att fylla fängelserna med folk (och i fängelserna blir många helt vanliga icke-kriminella ungdomar indragna i riktig kriminalitet). Det är ett bra sätt att öka våldsbrottsligheten och den organiserade brottsligheten. Det… Läs mer »
Hottis
Gäst
Nybörjare
Hottis

Typiskt att när en polis av den gamla goda skolan, som vill hjälpa sina medmänniskor och sätta P för buset gör detta sätter systemet åt denna.

Youré not in Kansas anymore!

Ernst
Gäst
Nybörjare
Ernst

Den gamla skolan poliser, sådana som drivs av ett hat mot kriminella och en vilja att vara till samhällsnytta, finns det inte plats för i Superbankernas Nya Världsordning. Polisen ska vara inriktad på att kväsa opposition. En kår bestående av sådana med samma mentalitet som Geir Vidme kommer aldrig rikta sina vapen mot vanligt hederligt folk, därför ska de bytas ut.

A
Gäst
Nybörjare
A

Bra försök men Norge har inte en chans när det gäller polisidioti..

Svenska poliser kommer snart kommenderas ut för att skydda våldtäktsmän när dom demonstrerar för våldtäkter i Bollnäs.

Håkan
Gäst
Nybörjare
Håkan

Håller med dagens polis är bara pk-maffians förlängda arm dom skyddar inte vanligt folk mot kriminalitet.

David Stenbom
Gäst
Nybörjare
David Stenbom

Synd att aset inte fick skallen spräckt helt och hållet. Vad gäller alla de poliser som inte öppet stödjer detta agerande så får man ju hoppas att de skäms iaf.

wpDiscuz