Norsk polis ingrep och räddade äldre par – kan åtalas för brott

En främmande man höll på att bryta sig in ett äldre pars hus när polismannen Geir Vidme ingrep. Nu kan han åtalas för brott.

En kväll i mars fick Geir Vidme ett telefonsamtal från en äldre kvinna på samma ort. Hon berättade att en man av utländsk härkomst höll på att bryta upp ytterdörren. 

Den äldre kvinnan hade först ringt nödnumret och fått till svar att polisen skulle skicka en patrull men att de inte visste när detta skulle ske. Därför ringde paret upp Geir Vidme, som är polis men som just då inte var i tjänst. Medan den äldre kvinnan talade med Geir Vidme höll hennes man igen dörren för angriparen.

Geir Vidme tog på sig sin uniform och drog iväg till det äldre parets hus. Det tog tre och en halv minut tills att han var på plats och kunde lösa situationen, dock inte utan problem:

”När jag kom till platsen mötte jag en stor man. För första gången i min långa karriär tog jag fram pepparsprejen, men den hade ingen verkan. Jag hade valet att ge mig av eller göra upp med honom. Jag fick tag i honom och i tumultet så föll han ner och slog i huvudet i asfalten. Jag ringde omedelbart ambulansen och han blev sänt till sjukhus med skador i huvudet”, säger han.

Vidme anser att hans ingripande har stöd i polisinstruktionen, som säger: ”Omedelbart ingripande anses starkt nödvändigt för att förebygga eller hindra utförandet av ett grovt lagbrott”.

Enligt tidningen Hallingdølen har det interna stödet för Vidme varit närmast obefintligt. Vidme har förhörts tre gånger och riskerar nu att åtalas av Spesialenheten for Politisaker. Han kan även bli av med sitt jobb.

”Jag törs inte tänka på på om det hade hänt paret något och jag suttit hemma”, säger Geir Vidme till Hallingdølen.

Reddet eldre ektepar på fritiden, kan bli siktet

Flattr this!

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

 • Anton skriver:

  Det är i Norge som i Sverige – rättsväsendet står på brottlingarnas sida och inte offrens.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +16 (av 16 röster)
  • AT skriver:

   Ja, det är de värsta skurkarna som sätter lagarna. Inget annat att förvänta sig. Skjut, gräv och var tyst är ett fint motto fler borde ta lärdom utav.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: 0 (av 0 röster)
 • Gammal Aktivist skriver:

  I Norge har inte polismän skjutvapen på sig normalt utan de finns inlåsta i polisbilen.

  Den här polismannen var inte i tjänst men hade i alla fall pepparspray vilket är mer än vad svenska poliser har på fritiden.

  Oavsett detta vill jag säga till att alla som vill ha en tuff poliskår att denna poliskår vi har idag styrs av regimen. Den är inte vår vän och de hårdare metoder och större befogenheter en sådan poliskår får kommer riktas allra först mot oss. Media bryr sig inte om en nationalist blir utsatt för rättsövergrepp eller övervåld.

  Det borde vara ett ideal för varje frihetsälskande svensk att vårt land ska kunna ha möjligheten att ha en fredlig och avmilitariserad poliskår. Det är tyvärr inte möjligt idag pga mångkulturen som istället trissar upp polisens befogenheter och militarism. I vårt framtida samhälle kommer inte polisen behöva bära skjutvapen till vardags!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +5 (av 5 röster)
  • Ernst skriver:

   Instämmer i att det är att skjuta sig i foten att som nationell gapa om en stark polismakt (som exempelvis NSF hade inskrivet i sitt partiprogram och som Söderman har snackat om i Radio framåt). Dessutom fullständigt onordiskt.

   Men skjutvapen bör de få ha. Så länge ALLA medborgare har rätt att äga och bära vapen, vilket är en självklarhet för mig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +5 (av 5 röster)
   • johan skriver:

    Precis! Bästa inlägget på länge. Håller fullständigt med. Ska judegrisarnas svinlakejer va beväpnade så ska jag med. Punkt slut!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Betyg: +3 (av 3 röster)
 • Ernst skriver:

  Klart han inte får agera som en fri man till försvar för sina medmänniskor på sin fritid. När han går av skiftet är han bara ännu en slav bland alla oss andra… Den Gudomliga Staten ska ha våldsmonopol. Har undersåtarna tur kanske staten skickar hjälp, om den har resurser och om den behagar, tills dess ska undersåtarna snällt låta sig rånas, våldtas och mördas.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +4 (av 4 röster)
 • Jeg syns synd på politiet. De har en skjit-jobb. De har en tøff hverdag og samtidig må de være politisk korrekte og følge alle mulige regler. Sjeldent har de våpen med seg heller.

  Det lokale politiet kunne stoppet Andres Behring Breivik på Utøya 22/7 i fjor. Men de fikk vel ikke lov. Eller: de 600 på øya kunne hatt et våpenskap i klubbhuset og 4-5 stykker med våpentrening + nøkkel til våpenskapet, som kunne nøytralisert Breivik før det ble noen massakre.

  Men ikke noe snakk om denslags her i Norge.

  Narkotikaen burde også legaliseres – for det er den som skaper så mye av volden og forbrytelsene (at den er kriminalisert). Det hadde gjort politiets jobb mye lettere.

  Politiet i f.eks. Malmø kan ikke gå med våpen? Jeg har forstått at Malmø i dag er en krigssone..

  Foreløbig er Norge mye fredeligere enn Sverige, tror jeg. Dere har jo *enorme* problemer. Takket være enorm innvandring.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +1 (av 5 röster)
  • Erik H skriver:

   Politiet kan når som helst bytte side og løse de problemene de selv står overfor.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +3 (av 3 röster)
  • Magne skriver:

   Det er ikke noe synd på politiet. Snarere tvert i mot.

   Ingen tvang disse uslingene til å søke politihøgskolen og bli betjenter med våpen i hånd mot sitt eget folk. Det gjorde de av egen fri vilje.

   Politietaten er en studie i landssvik.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +4 (av 4 röster)
  • Ernst skriver:

   Håller med. Låt polisen lösa riktiga brott istället för att sitta och slösa våra skattepengar på att utreda vem som säljer hasch i en studentkorridor. Det allra mest skrattretande är att samma snutar sedan kan åka hem och supa skallen i bitar med en drog som är mycket mer skadlig än vissa av de droger som klassas som ”illegala”, helt lagligt.

   Förbud mot vissa droger är ett bra sätt att fylla fängelserna med folk (och i fängelserna blir många helt vanliga icke-kriminella ungdomar indragna i riktig kriminalitet). Det är ett bra sätt att öka våldsbrottsligheten och den organiserade brottsligheten. Det är ett bra sätt att hitta orsaker till att expandera och militarisera polisen.

   Men det är ett väldigt dåligt sätt att bekämpa drogmissbrukande på.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +3 (av 3 röster)
 • Hottis skriver:

  Typiskt att när en polis av den gamla goda skolan, som vill hjälpa sina medmänniskor och sätta P för buset gör detta sätter systemet åt denna.

  Youré not in Kansas anymore!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +8 (av 8 röster)
  • Ernst skriver:

   Den gamla skolan poliser, sådana som drivs av ett hat mot kriminella och en vilja att vara till samhällsnytta, finns det inte plats för i Superbankernas Nya Världsordning. Polisen ska vara inriktad på att kväsa opposition. En kår bestående av sådana med samma mentalitet som Geir Vidme kommer aldrig rikta sina vapen mot vanligt hederligt folk, därför ska de bytas ut.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +5 (av 5 röster)
 • Bra försök men Norge har inte en chans när det gäller polisidioti..

  Svenska poliser kommer snart kommenderas ut för att skydda våldtäktsmän när dom demonstrerar för våldtäkter i Bollnäs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: +3 (av 3 röster)
  • Håkan skriver:

   Håller med dagens polis är bara pk-maffians förlängda arm dom skyddar inte vanligt folk mot kriminalitet.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Betyg: +3 (av 3 röster)
 • David Stenbom skriver:

  Synd att aset inte fick skallen spräckt helt och hållet. Vad gäller alla de poliser som inte öppet stödjer detta agerande så får man ju hoppas att de skäms iaf.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Betyg: 0 (av 0 röster)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *