Norsk polis ingrep och räddade äldre par – kan åtalas för brott

En främmande man höll på att bryta sig in ett äldre pars hus när polismannen Geir Vidme ingrep. Nu kan han åtalas för brott.

En kväll i mars fick Geir Vidme ett telefonsamtal från en äldre kvinna på samma ort. Hon berättade att en man av utländsk härkomst höll på att bryta upp ytterdörren. 

Den äldre kvinnan hade först ringt nödnumret och fått till svar att polisen skulle skicka en patrull men att de inte visste när detta skulle ske. Därför ringde paret upp Geir Vidme, som är polis men som just då inte var i tjänst. Medan den äldre kvinnan talade med Geir Vidme höll hennes man igen dörren för angriparen.

Geir Vidme tog på sig sin uniform och drog iväg till det äldre parets hus. Det tog tre och en halv minut tills att han var på plats och kunde lösa situationen, dock inte utan problem:

”När jag kom till platsen mötte jag en stor man. För första gången i min långa karriär tog jag fram pepparsprejen, men den hade ingen verkan. Jag hade valet att ge mig av eller göra upp med honom. Jag fick tag i honom och i tumultet så föll han ner och slog i huvudet i asfalten. Jag ringde omedelbart ambulansen och han blev sänt till sjukhus med skador i huvudet”, säger han.

Vidme anser att hans ingripande har stöd i polisinstruktionen, som säger: ”Omedelbart ingripande anses starkt nödvändigt för att förebygga eller hindra utförandet av ett grovt lagbrott”.

Enligt tidningen Hallingdølen har det interna stödet för Vidme varit närmast obefintligt. Vidme har förhörts tre gånger och riskerar nu att åtalas av Spesialenheten for Politisaker. Han kan även bli av med sitt jobb.

”Jag törs inte tänka på på om det hade hänt paret något och jag suttit hemma”, säger Geir Vidme till Hallingdølen.

Reddet eldre ektepar på fritiden, kan bli siktet

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om