“Norsk” islamist dömd till nio års fängelse

NORGE. En av Norges mest profilerade Islamister, Ubaydullah Hussain, har dömts till nio års fängelse för rekrytering till terrorgruppen IS och den 19-åring han rekryterade har dömts till två år och tio månaders fängelse.

Ubaydullah Hussain.

Islamisten Ubaydullah Hussain som är av pakistansk härkomst är född och uppvuxen i Oslo. Han är en av Norges mest välkända islamister och har varit talesperson för den islamistiska gruppen “Profetens Ummah” under flera år.

I december 2015 greps han efter anklagelser om terrorrekrytering till Islamska staten. Rekryteringen handlade om två personer, en 24-årig man som rest ner till Syrien som sedan uppges ha dödats i striderna. Hussain friades dock i det fallet.

Det andra fallet gällde en 19-åring som försökte resa ner till Syrien men som kunde stoppas på Landvetter flygplats utanför Göteborg. 19-åringen har nu dömts till två år och tio månaders fängelse för förberedelse till terrorism och Hussain döms till nio års fängelse för rekrytering till IS. Enligt åtalet hade Hussain riskerat upp till 12 års fängelse.

— Det här är en viktig dom och det är lämpligt i de flesta avseenden. Rätten finner att 19-åringen skulle till IS och att Hussain rekryterade honom. Det är också på sin plats med ett så pass strängt straff för Hussain, säger åklagaren Frederik G. Ranke.

Källa:
Norsk IS-rekryterare dömd till nio års fängelse

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments