Norsk dokumentär om Motståndsrörelsen har släppts!

DOKUMENTÄR. En nyproducerad dokumentär om Motståndsrörelsen, ”Raskrigarna”, har nu släpps.

Nu har den nyproducerade norska dokumentärfilmen Raskrigarna släppts. Materialet till dokumentären har filmats av journalisten Henrik Evertsson som följt Nordiska motståndsrörelsen och intervjuat företrädare under nästan två år.

Journalisten och hans kameraman har följt med under hela sex demonstrationer: Borlänge och Stockholm under 2016 samt Falun, Kristiansand, Göteborg och Tammerfors under 2017. Bland annat får tittaren se hur polisen angriper Motståndsrörelsens aktivister i Stockholms tunnelbana den 12 november 2016 och i Göteborg den 30 september i år.

Haakon Forwald kommenterade idag i en artikel samarbetet med journalisterna. I huvudsak ska dokumentären enligt Forwald ha varit förvånansvärt nyanserad:

Jag blev positivt överraskad. Ja, det var enskilda moment jag var missnöjd med som bland annat skräckfilmsmusiken som var genomgående i hela programmet, samt hur enstaka saker subtilt vinklades.

Ett exempel på en händelse som vinklats är en aktivitet i Helsingfors, där Jimi Karttunen tillrättavisades efter att ha hotat och spottat mot aktivister:

Till exempel så var informationen om konfrontationen i Helsingfors, där aktivisten Jesse Torniainen tillrättavisade meningsmotståndaren Jimi Joonas Karttunen, otillräcklig. Det enda som berättarrösten nämner är sparken och dödsfallet en vecka senare, samt att Torniainen frikändes. Karttunens aggressiva utfall på gatan i Helsingfors, hans kriminella bakgrund, hans omfattande missbruk av droger och alkohol, eller att han rymde från sjukhuset och knarkade och söp, nämndes inte med ett enda ord.

Det kan tyvärr konstateras att man i den färdiga dokumentären inte tagit upp omständigheterna kring den finske narkomanens död, som att han till exempel tagit ”knarkpromenader” under tiden han vårdades efter händelsen.

Dokumentären kan ses HÄR.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

11
Lämna en kommentar

Please Login to comment
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
HolgerJan HjelmKarlAndersansch Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
 
Medlem
 

Vid 04:28 (4 minuter och 28 sekunder) ser man Mytomanen Martin. Och där syns ytterligare ett bevis. Martin har nämligen ingen pin på skjortans krage

Chief
Medlem

Gillar inte skräckmusiken och det gråa filtret dom har slängt på. Annars var dokumentären helt ok, var bara vissa saker som jag inte gillade såsom att de försökte koppla Motståndsrörelsen med Breivik.

– Chief

_DH_
Medlem
_DH_

Vill ni ladda ner en filmsnutt som denna för att klippa, ta med på mobil enhet utan nätuppkoppling eller vad som helst, så kan jag rekommendera youtube-dl. Så här ser det ut när man laddar ner en URL:comment image

ansch
Medlem
ansch

Glöm inte att det går att tanka även undertexterna med youtube-dl!

M
Medlem

Riktigt bra dokumentär!

Anders Jonsson
Medlem

Alla våra företrädare gör mycket bra ifrån sig i filmen. Men den är ändå en snedvriden partsinlaga mot Motståndsrörelsen och nationalsocialismen.

Men det kan vara så att ”all publicitet är bra publicitet” och att några människor som ser filmen kan tänka själva och ta reda på fakta och sanningar på egen hand.

Om det är så, vilket vi hoppas, då kan man säga att filmen är ok.

Den är i alla fall bättre än om SVT eller JUDE-TV4 skulle ha gjort den.

Karl-Путин A
Medlem

Jag tror också att det är så. Alla som insett att (((dagens politiska system))) inte kan leverera några lösningar vill se andra tag – och där ligger nationalsocialismen bättre i tiden än sen Tredje Rikets dagar.

Det är också därför som (((systemetlakejerna))) är så paranoida nu och försöker stoppa NMR med alla upptänkliga medel.

Karl-Путин A
Medlem

*(((systemlakejerna))) – fast de är väl stammisar på Systemet också.

Jan Hjelm
Medlem

Varför skildrades inte årets storslagna politiska genombrott för Motståndsrörelsen – Almedalen?

Karl-Путин A
Medlem

Det var fokus på ”nazismen” i dokumentären och i Almedalen var NMR ganska ”onazistiska”, ungefär som vilken annan deltagare som helst.

Holger
Medlem

Jag tycker Anders, ovan, summering av programmet är bra. En aspekt som jag vill belysa är Henrik Evertssons misslyckande i rollen som journalist. Man måste göra sin en egen journalistisk forskning om det finns två starkt skilda åsikter om en händelse. Vad jag hänför till är om förintelsen av judar skedde eller ej under Tredje Riket. Att bara slapphänt slänga ut sig att det är allmän bekräftad sanning hamnar du Henrik Evertsson i samma skräphög av så kallade journalister som dominerar idag. Min egen resa i ämnet tog ungefär fyra år av forskning från alla håll och kanter. Till slut… Läs mer »