Norsk borgmästare ber pingstkyrka ta bort davidsstjärna – ”För judisk”

NORDEN. Davidsstjärnan har inget med norskt julfirande att göra. Därför har Strands borgmästare bett en kyrka att ta bort den.

Judarnas davidsstjärna uppfattas av många människor i världen som en hatsymbol.

Det är borgmästaren i den norska kommunen Strand Irene Heng Lauvsnes som har bett Klippen pingstkyrka att plocka ned sin juldekoration som föreställer en davidsstjärna. Skälet är att davidsstjärnan kan ”förknippas för mycket med judar och Israel”.

Denna nyhet har spritt sig ända till Israel och tidningen The Times of Israel.

Men det är inte i första hand Lauvsnes som anser att davidsstjärnan är opassande som juldekoration. Hennes uppmaning till Klippen pingstkyrka kom efter att hon hade fått ta emot ett flertal klagomål från allmänheten gällande den uppsatta davidsstjärnan.

Istället för att ha en davidsstjärna vill boende i Strand att den ersätts med en ”traditionell julstjärna”. Skälet är att parken måste förbli neutral, särskilt nu då ämnet är kontroversiellt, säger Lauvsnes till norska Aftenbladet.

Beslut om saken har i skrivande stund inte fattats.

The Times of Israel rapporterar inte huruvida det är norrmän som har klagat på davidsstjärnan, eller om det är exempelvis palestinier eller andra semiter som har protesterat mot den. Strands befolkning har ökat med nästan 20 procent under de senaste tio åren. Hur många av dem som är rasfrämlingar anges inte i lätt tillgänglig statistik.

Förutom att davidsstjärnan för mycket kan förknippas med judar och Israel, firar judar som håller på sin religion inte jul.

Källa:
Norwegian mayor asks church to take down Star of David decoration

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
2 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
7 månader sedan

Celebrate X-nukah 22 december, the Jewish winterfest, first with a tasty Bacon Menorah …

comment image

… and then do not forget to serve a X-nukah ham for the X-nukah dinner!

comment image

Rokviken
Rokviken
7 månader sedan

Menorahstaken klädd i baconskivor :)