Norrköping kan komma att införa slöjförbud för flickor under 15 år

SVERIGE. Politikerna i Norrköping diskuterar om att eventuellt införa slöjförbud mot flickor under 15 år.

Det är framförallt Moderaterna som driver frågan om att införa slöjförbud mot muslimska flickor under 15 år. Partiet menar att flickorna tvingas bära plagget mot sin vilja och att ett förbud mot slöja därmed skulle underlätta för dem. Förbudet ska, om det går igenom, gälla inom kommunens barnomsorg, skola och fritidsverksamhet.

— Det handlar om att alla flickor ska kunna delta på lika villkor som pojkar i all undervisning, sa moderaten Sophia Jarl under en debatt som hölls i kommun­fullmäktige under måndagen.

Socialdemokraterna var mindre förtjusta till förslaget medan Feministiskt initiativ anser att förslaget är ”fördomsfull, generaliserande och islamofobisk”. Även Vänsterpartiet är kritiska till det eventuella förbudet.

— Allvarligt talat! Har ni blivit helt tossiga? Tror ni att varje flicka i Norrköping som bär huvudduk är utsatt för hedersförtryck? undrade vänsterpartisten Nicklas Lundström.

Enligt uppgifter ska stämningen i kommunfullmäktige ha blivit hetsig när företrädare för Moderaterna ska ha sagt att det bara är en kultur som leder till problem, där man syftande på islam. Något som är förklaringen till att liknande åtgärder mot andra religioner inte är aktuellt.

På torsdag fortsätter debatten om slöjförbudet och då ska även politikerna rösta om motionen.

Källa:
Hetsigt om slöjförbud

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments