Norges statsminister ber ”tysketöser” om ursäkt

NORDEN. Norges statsminister Erna Solberg ber om ursäkt till ”tysketöser”, alltså norska kvinnor som inledde relationer med tyska soldater under andra världskriget.

Den norska statsministern Erna Solberg ber nu om ursäkt till ”tysketöser”. Dessa utgjordes av 30-50 000 norska kvinnor som inledde relationer med tyska soldater under andra världskriget.

— Jag vill i dag, på regeringens vägnar, be om ursäkt för hur norska myndigheter agerade och hanterade kvinnor och flickor som hade en relation till tyska soldater under andra världskriget, sa Solberg under en tillställning i statsministerresidenset i Oslo under onsdagen.

— För många var det en ungdomlig förälskelse. För några var det en livslång kärlek till en som var fiendens soldat, eller en tanklös flört som satte spår för resten av livet, fortsatte Solberg.

Reidar Gabler, barn till en tysk soldat och norsk kvinna, har länge krävt upprättelse för de norska kvinnor som utsattes av den norska regeringen:

— De blev tvångsklippta, de blev deporterade, de förlorade kontakten med sina familjer… De var egentligen ett intet, de var borta! Det måste ha varit helt förfärligt, säger han.

Många utsatta norskor fick håret avklippt offentligt och tusentals sattes i fångläger utan att ha blivit dömda för någonting.

Källa:
Norge ber om ursäkt till ”tyskertøser”

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Konstigt att denna ursäkt kommer nu 70 år för sent, samtidigt som dagens norska flickor och kvinnor uppmuntras till att beblanda sig med dagens ockupanter.

Det är som ett sorts löfte till dagens kvinnor att ni kommer inte att bli klandrade för att ni beblandar er med allsköns rasfrämmande slödder; ni är redan lika förlåtna som tysketöserna och ni kommer inte ens att bli tvångsklippta eller deporterade till Afrika.

Klaus
Medlem

Norges statsminister erkänner att ras- och kulturfrämlingar som invaderade Norge är fiender.

Klaus
Medlem

Tyskland hade ockuperat Norge april 1940 för att säkra t.ex. aluminiumleveranser (emot Rothschild’s Storbritannien). Norges regering hade inte bett Tyskland att sända soldater, Norge ville vara neutralt, tyska soldater var därmed fiender.
Det är väl ett kvinnligt fenomen att inleda relationer till fienden som också europeiska kvinnor gör nuförtiden. Det finns inte någon rational förklaring att några (lyckligtvis en minoritet) har relationer till ras- och kulturfrämlingar som invaderade Europa.

Karl-Путин A
Medlem

Kvinnor är irrationella i högre grad än män, därför kan de inte leda företag utan blandar sig i politiken istället, där de inte heller gör någon större succé.