Norges statsminister ber ”tysketöser” om ursäkt

NORDEN. Norges statsminister Erna Solberg ber om ursäkt till ”tysketöser”, alltså norska kvinnor som inledde relationer med tyska soldater under andra världskriget.

Den norska statsministern Erna Solberg ber nu om ursäkt till ”tysketöser”. Dessa utgjordes av 30-50 000 norska kvinnor som inledde relationer med tyska soldater under andra världskriget.

— Jag vill i dag, på regeringens vägnar, be om ursäkt för hur norska myndigheter agerade och hanterade kvinnor och flickor som hade en relation till tyska soldater under andra världskriget, sa Solberg under en tillställning i statsministerresidenset i Oslo under onsdagen.

— För många var det en ungdomlig förälskelse. För några var det en livslång kärlek till en som var fiendens soldat, eller en tanklös flört som satte spår för resten av livet, fortsatte Solberg.

Reidar Gabler, barn till en tysk soldat och norsk kvinna, har länge krävt upprättelse för de norska kvinnor som utsattes av den norska regeringen:

— De blev tvångsklippta, de blev deporterade, de förlorade kontakten med sina familjer… De var egentligen ett intet, de var borta! Det måste ha varit helt förfärligt, säger han.

Många utsatta norskor fick håret avklippt offentligt och tusentals sattes i fångläger utan att ha blivit dömda för någonting.

Källa:
Norge ber om ursäkt till ”tyskertøser”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments