Norges krafttag mot våldtäktsepidemin — våldtäkt på skolschemat

MÅNGKULTUREN. Norges regering har lagt fram en handlingsplan mot våldtäktsepidemin som drabbat landet. Planen är en besvikelse, anser sekretariatet för Kriscentrum.

Det var i förra veckan som den norske justitieministern Jon Georg Dale lade fram Norges nya handlingsplan mot den alarmerande ökningen av våldtäkter i landet.

Det har tagit fyra år att ta fram handlingsplanen. Men ledaren för Kriscentrums sekretariat, Tove Smaadah, säger att planen är en besvikelse.

— Handlingsplanen […] får inte bli regeringens alibi för att svika de utsatta, säger Smaadah.

Bland huvudpunkterna i handlingsplanen ingår att våldtäkter som företeelse ska in i skolornas läroplan. Med målinriktat förebyggande arbete ska man anpassa våldtäktsproblemet till olika åldersgrupper.

Barn och unga ska få bättre kunskap om vad övergrepp är för något och lära sig att respektera sina egna och andras gränser, för den kunskapen verkar ha gått förlorad på senare år. Den omarbetade läroplanen ska fastslås i höst.

Vidare ska enligt handlingsplanen unga män på ett bättre sätt göras ansvariga och konsekvenserna av att bli polisanmäld för våldtäkt ska förtydligas för dem.

Det ska också ges bättre stöd till flickor och kvinnor som trots det utsätts för våldtäkter. Informationskampanjer om de mottagningar för våldtäktsoffer som finns ska öka allmänhetens kunskap om vart de vid behov kan vända sig.

Man ska bättre följa upp personerna som begår våldtäkter, med nya grepp för att öka kompetensen och skapa behandlingsformer för barn och unga.

Kampanjer för samtyckeslag i Norge
Men Tove Smaadah kritiserar planen för att den inte behandlar fler våldtäktssituationer. Hon vänder uppmärksamheten mot den traditionella bilden av våldtäkter som något som sker i nära relationer:

— Våldtäkt i nära relationer måste också upp på den politiska agendan. Vi behöver en samtyckeslag som tar våldtäkt på allvar, säger Smaadahl.

Samtyckeslagen har tidigare införts i Sverige, men lobbyister vill att lagen ska införas även i Norge.

Den internationella lobbyorganisationen Amnesty anser att den nya handlingsplanen har många positiva målsättningar och grepp. Men generalsekreteraren för Amnesty Norge, John Peder Egenæs, skriver i ett meddelande till norska VG att Amnesty är djupt besvikna på att justitieministern tvekar om ”nödvändigheten av en lagändring”.

”Både förebyggande och rättsliga åtgärder av våldtäkter börjar med en tydlig rättslig norm som fastslår att sexuellt umgänge utan samtycke är våldtäkt”, skriver Egenæs.

Källa:
Ny handlingsplan mot voldtekt: Nå blir seksuelle overgrep tema på skolen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BoSigfrid Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sigfrid
Medlem

Alla vet väl den huvudsakliga orsaken till alla våldtäkter och den är lätt att avhjälpa.Det är bara att repatriera allt avskum som kommit till Europa på senare tid så löser sig problemet.

Bo
Medlem

I hela västvärlden trampar både politiker och tjänstemän runt problemet som katter på ett hett plåttak. Om man ens vågar nämna roten till problemet, så riskeras den så kallade karriären. Storebror ser och hör.