Norge vill skicka tillbaka 1 600 somalier – kritiseras

NORDEN. Norges regeringen vill nu skicka tillbaka 1 600 somalier, som tidigare haft så kallade skyddsskäl, eftersom att Somalia nu bedöms som stabilt. Flertalet människorättsorganisationer har dock kritiserat beslutet.

Den norska regeringen vill skicka tillbaka 1 600 somalier som tidigare haft en så kallad flyktingstatus i landet. Detta eftersom att läget i Somalia nu anses vara mer stabilt och därför vill man att deras så kallade skyddsskäl ska omvärderas.

I en ny rapport uppges dock flertalet människorättsorganisationer kritisera beslutet.

Regeringen påstås enligt rapporten bland annat bryta mot FN:s flyktingkonvention, den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, den norska utlänningslagen samt Norges grundlag.

”Att vissa organisationer inte är överens med den här regeringens strikta asyl- och invandringspolitik är inte detsamma som att bryta reglerna”, skriver statssekreteraren Torkil Åmland från Fremskrittspartiet som svar på kritiken.

Norges motsvarighet till Migrationsverket, UDI, fick redan under våren 2016 i uppdrag av regeringen att se över flyktingstatusen för så kallade asylsökande som kommit till landet före den 1 oktober 2014 men som ännu inte fått permanent uppehållstillstånd.

Den norska regeringen har därför även gått ut och bestridit att beslutet att omvärdera människors så kallade flyktingstatus skulle bryta mot några lagar eller konventioner.

Källa:
Vil frata 1600 somaliere flyktningstatus: Regjeringen avviser regelbrudd

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments