GLOBALISM. En norsk statlig rapport visar att norska tjänstemän hade ytterst begränsad kunskap om läget i Libyen under Gadaffi. Ändå beslöt man sig för att ansluta sig till den USA-ledda militära interventionen av landet.

Norskt F16-plan som landat efter ett bombuppdrag över Libyen i mars 2011. Foto: NATO/CC BY-NC-ND 2.0.

2011 skyndade sig Norge för att hjälpa sina amerikanska allierade med flygbombningar, detta trots att man inte hade någon större kunskap om vad som hände på marken i Libyen och vad krigföringen faktiskt ledde till, rapporterar RT och citerar en norsk statlig rapport på ämnet.

Kommissionen som leddes av den norske utrikesministern Jan Peterson kunde konstatera att kunskapen om Libyen var ”mycket liten” när man beslutade sig för att hjälpa till att bomba det nordafrikanska landet och att mycket av informationen man fattade beslut utifrån kom från massmedia och andra länders rapportering.

— När man ser på vad som hände efteråt, med Libyen som en grogrund för terrorism så är det här inte ett beslut att vara stolta över, säger den tidigare Centerpartiledaren Liv Signe Navarsete.

Audun Lysbakken, partiledare för det socialistiska vänsterpartiet går ännu längre och menar med bestämdhet att Norge inte borde deltagit i kriget mot Libyen och dess ledare Muammar al-Gaddafi överhuvudtaget.

Morten Boas vid Norwegian Foreign Policy Institute säger till RT att den nya informationen är “ganska smärtsam” för landets politiker, att de var naiva och inte förstod vad kriget skulle leda till i Libyen. Han menar vidare att andra nationer som deltog i kriget hade allt annat än humanitära anledningar för att göra så.

— De andra nyckelaktörerna såg bortom det humanitära resonemanget och var i grund och botten intresserade av regimskifte, att bli av med Gaddafi. Jag tror inte nödvändigtvis att alla norska politiker verkligen förstod detta.

Totalt deltog Norge med sex flygplan av typen F16 under våren och sommaren 2011 och man släppte totalt 588 bomber på libyska mål. Antalet offer är okänt.

Rapporten kan läsas i sin helhet här.


  • Publicerad:
    2019-02-19 08:00