Norge erkänner: Saknade kunskap om Libyen – bombade ändå

GLOBALISM. En norsk statlig rapport visar att norska tjänstemän hade ytterst begränsad kunskap om läget i Libyen under Gadaffi. Ändå beslöt man sig för att ansluta sig till den USA-ledda militära interventionen av landet.

Norskt F16-plan som landat efter ett bombuppdrag över Libyen i mars 2011. Foto: NATO/CC BY-NC-ND 2.0.

2011 skyndade sig Norge för att hjälpa sina amerikanska allierade med flygbombningar, detta trots att man inte hade någon större kunskap om vad som hände på marken i Libyen och vad krigföringen faktiskt ledde till, rapporterar RT och citerar en norsk statlig rapport på ämnet.

Kommissionen som leddes av den norske utrikesministern Jan Peterson kunde konstatera att kunskapen om Libyen var ”mycket liten” när man beslutade sig för att hjälpa till att bomba det nordafrikanska landet och att mycket av informationen man fattade beslut utifrån kom från massmedia och andra länders rapportering.

— När man ser på vad som hände efteråt, med Libyen som en grogrund för terrorism så är det här inte ett beslut att vara stolta över, säger den tidigare Centerpartiledaren Liv Signe Navarsete.

Audun Lysbakken, partiledare för det socialistiska vänsterpartiet går ännu längre och menar med bestämdhet att Norge inte borde deltagit i kriget mot Libyen och dess ledare Muammar al-Gaddafi överhuvudtaget.

Morten Boas vid Norwegian Foreign Policy Institute säger till RT att den nya informationen är “ganska smärtsam” för landets politiker, att de var naiva och inte förstod vad kriget skulle leda till i Libyen. Han menar vidare att andra nationer som deltog i kriget hade allt annat än humanitära anledningar för att göra så.

— De andra nyckelaktörerna såg bortom det humanitära resonemanget och var i grund och botten intresserade av regimskifte, att bli av med Gaddafi. Jag tror inte nödvändigtvis att alla norska politiker verkligen förstod detta.

Totalt deltog Norge med sex flygplan av typen F16 under våren och sommaren 2011 och man släppte totalt 588 bomber på libyska mål. Antalet offer är okänt.

Rapporten kan läsas i sin helhet här.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
FredrikaEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

”Morten Boas vid Norwegian Foreign Policy Institute säger till RT att den nya informationen är “ganska smärtsam” för landets politiker, att de var naiva och inte förstod vad kriget skulle leda till i Libyen.” Jaså, inte? Tror de visste helt och hållet vad som skulle ske. Från att vara ett stabilt och ett rikt Libyen till total kaos. Sedan hur detta även påverkade invasionen till Europa i form av folkutbyte – folkmord. Det var även rätt säkert att som vit resa dit, men inte längre. Gaddaffi var en hjälte för sina egna landsmän, som bl.a gav bönder gratis mark och… Läs mer »

Fredrika
Medlem

Ja, vad som helst för att lyda Israels önskemål. Alltid lätt att komma med lam ånger i efterhand. Det ökar förtroendet för den brottsliga liberala regeringen.