Nordkorea: ”Vi är inte Libyen eller Irak”

UTRIKES. Nordkoreas vice utrikesminister menar att landet inte kommer låta sig bli lurade av USA.

Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye-gwan har sagt att landet inte är intresserade av USA:s förslag om en ensidig nordkoreansk kärnvapenavveckling utan att få garantier om att inte lämnas totalt försvarslösa vid en potentiell aggression.

— Det här är inte ett försök att lösa problemet med dialog utan det handlar om att framtvinga ett nytt Libyen och Irak i Nordkorea, menade Kim.

Det han syftar på är att Libyens förre ledare Muammar Khadaffi år 2003 beslutade att stoppa sitt lands ansträngningar att skaffa kärnvapen och i stället föra över landets kärnmaterial till USA. Åtta år senare ledde USA och Nato en attack mot Libyen vilket senare ledde till det brutala mordet på Khadaffi samt ett pågående inbördeskrig i landet.

Efter en lång tid av upptrappad retorik mellan USA och Nordkorea har länderna på sistone tinat upp relationerna något. I juni var till och med ett möte mellan den kommunistiska enpartistatens ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump planerat. Men efter att USA i dagarna inlett en provokativ militärövning med Sydkorea i området hotar nu Nordkorea att dra sig ur det historiska mötet.

Källa:
’Our country is not Libya or Iraq’: N. Korea may reconsider Trump-Kim summit if guaranteed safety

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Bra! Med hundar kan man endast tala på hundens språk. De galna hundarna Trump och Netanyahoo går bara att kommunicera med om man har de rätta verktygen som argumentförstärkare.
comment image

Sanningen
Nybörjare
Sanningen
2 år sedan

Leve den Demokratiska Folkrepubliken Korea!

Klaus
Nybörjare
Klaus
2 år sedan

Vi är inte heller Libyen eller Irak men snart som dem om invandringspolitiken inte ändras.
Nordkoreas ledning vet att USAs/Israels politik baserar på lögner, de för kampanjer med lögner innan de attackerar militäriskt. Angående t.ex. Libyen och Lockerbie-attentat 1988: ”Gaddafi sa i en intervju med BBC Two 31 augusti 2008 att Libyen endast erkänt ansvar för Lockerbieattentatet för att få handelssanktionerna hävda.” (Wikipedia).
(Inbördeskrig och bombningar 2011)

Vera
Nybörjare
Vera
2 år sedan

Vad är det för dumheter när nu Nordkorea och Sydkorea närmar sig med varandra. Vilka är det som vill störa avspänningen? USA skall hålla sina klor i styr och inte förstöra en begynnande harmoni med provokationer.