Nordkorea stoppar kärnvapentester

UTRIKES. Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelar att landet kommer att sluta utföra kärnvapentester.

Den kommunistiska enpartistaten Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelade idag att landet kommer att sluta utföra kärnvapentester samt provskjutningar av interkontinentala ballistiska missiler. Kärnvapenanläggningen som använts för ändamålet kommer dessutom att stängas ner.

Anledningen ska vara att Nordkorea – som sedan 2006 utfört sex kärnvapentester varav det kraftigaste ägde rum hösten 2017 – redan införskaffat tillräckligt med avskräckande militära medel för att en fortsatt utveckling av programmet inte längre ses som nödvändig.

— Nordkorea kommer aldrig att använda sig av kärnvapen förutom om det existerar ett nukleärt hot eller förestår en kärnvapenprovokation mot vårt land. Vi kommer aldrig någonsin att sprida kärnvapen eller kärnteknik, sa Kim Jong-un under ett partimöte enligt nordkoreansk media.

Han meddelade också att beslutet är en välvillig gest mot global kärnvapennedrustning.

Nordkoreas besked kommer knappt en vecka före ett toppmöte med grannlandet Sydkorea samt endast några veckor efter att USA:s nye utrikesminister, före detta CIA-chefen Mike Pompeo, i hemlighet besökt Nordkorea.

President Donald Trump, som just nu är i färd med att planera ett möte med Kim Jong-un, analyserade beskedet som ”mycket goda nyheter” men sa samtidigt att han inte kommer att nöja sig med annat än en ”total kärnvapenavveckling” av landet.

Källor:
‘Mission complete’: Kim Jong-un halts any further nuclear & missile tests, shuts down testing site
Nordkorea uppger att man slutar med kärnvapentester

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Nybörjare
Anna
2 år sedan

Jäkla påhitt.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Anna

Kim Jong-un är en skicklig politisk spelare och ett politiskt spel är precis vad det handlar om. Nordkorea kommer naturligtvis att fortsätta tillverka och utveckla kärnvapen och det vet alliansen USA/Israel om, men kommer inte att ha några legitima skäl för ännu hårdare sanktioner mot Nordkorea.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan
Reply to  Anna

Jag hållet med till 100%, Anna.”Jäkla påhitt”.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Judinnan och fd amerikanska utrikesministern Madeleine Albright gråter ut i media över ”den växande fascismen” och att hon som barn tvingades fly undan ”nazisterna” i Tjeckoslovakien: ”Många likheter mellan vår tid och 30-talet.” Själv visade hon prov på sin egen ”humanism” för några år sen när hon i en intrevju hävdade att 500 000 irakiska barn som dog efter andra Irakkriget pga USAs läkemedelsembargo var ett rimligt pris för att avsätta Saddam Hussein. https://player.fm/series/the-atlantic-interview/madeleine-albright Att jag tar upp detta på denna tråd beror på att om Nordkorea inte kommer att kunna försvara sig, så kommer landet att utsättas för samma… Läs mer »

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Karl A

nu är ju snart de som överlevde ”förintelsen” döda av naturliga orsaker så en ny förintelse måste snart äga rum, vågar man hoppas att det blir i skandinavien nästa gång?

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Avkomman till dem som blev ”förintade” räknas också som förintade, så jag tror att vi kan se fram emot världens längsta och sämsta dokusåpa någonsin.

Robinson, Big Brother och Paradise Hotel är litterära mästerverk i jämförelse. Kom ihåg hur det gick när rättigheterna till Anne Franks ”dagbok” gick ut. Då dök det upp en (((sprattelgubbe))) och sa att det var han som hade skrivit ”dagboken” och så förlängdes rättigheterna i 70 år till.

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan
Reply to  Karl A

”((anne franks dagbok))” XD, skrattar på riktigt, minns än idag när läraren satte upp en stor plansh i klassrummet och vi hade en riktig judeflicka i vår klass (mobbare, översittare, såklart,) alla snackade om vad lik hon var Anne Frank och vad modig hennes släktingar var som hade ”gått över isen”, jag hatade allt hon stod för redan då, även att jag var en snorunge

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan
Reply to  Grottbjörnen

Gått över isen? Gått under gasen menade hon väl?

Grottbjörnen
Nybörjare
Grottbjörnen
2 år sedan

tror hans agressivitet i början bara var skådespel för att han skulle få till en bättre förhandlingsnivå, nu vet USA att DPRK kan tillverka kärnvapen och långdistansraketer så nu kan han ställa högre krav, samt förskona sitt folk från USA’s ”befrielse”