Nordiska motståndsrörelsen försvarade deltagare under 30 november-manifestation – Nordisk Ungdom tar avstånd

STOCKHOLM. Igår arrangerade Nordisk Ungdom ett fackeltåg för att hedra Karl XII på dennes dödsdag. Motståndsrörelsen deltog och skärmytslingar uppstod med rödingar och polis.

Då Nordisk Ungdom på förhand hade kommunicerat att samtliga patrioter och nationalister var välkomna oavsett organisationstillhörighet valde ett fyrtiotal medlemmar och aktivister från Nordiska motståndsrörelsens första näste att sluta upp vid den utlysta samlingsplatsen i Humlegården för att delta i fackeltåget och ära minnet av den siste svenske krigarkungen och dennes Karoliner.

På samlingsplatsen gavs informationen till de närmare 150 deltagarna, Motståndsrörelsens delegation inräknad, att eventuella motdemonstranter skulle ignoreras – att man skulle låta de hållas. Tåget skulle ta smädelser och stryk, men inte slå tillbaka. Karolinerandan skulle hedras med offerkofta istället för med styrka.

Poliskommenderingen var extremt tunn, speciellt i jämförelse med hur det brukar se ut under Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. Det fanns heller ingen säkerhetspersonal alls från Nordisk Ungdom på plats, bortsett från en mindre gruppering av framförallt åldringar som var funktionärer.

Hela marschvägen gick lugnt till väga fram tills att tåget anlänt till slutdestinationen vid Karl XII-statyn i Kungsträdgården. Här väntade närmare 100 högljudda vänsterextremister med marxistiska banderoller.

Motståndsrörelsens aktivister tog medvetet en plats närmre den röda pöbeln, lite vid sidan av där Nordisk Ungdoms representanter ställde upp. Detta visade sig vara klokt då vänsterextremisterna så småningom tog sig mod och började kasta så kallade bangers mot de nationella. Detta besvarades resolut av Motståndsrörelsen som gjorde ett enhetligt motangrepp. En del av demonstrationsdeltagarna som inte uppenbart tillhörde Nordisk Ungdom valde att göra gemensam sak med Motståndsrörelsens aktivister. Det samlade motangreppet fick den röda pöbeln att både tystna och backa.

En representant från Nordisk Ungdom fördömde Motståndsrörelsens motangrepp och skrek ut i megafon ”Vad håller ni på med? Vad gör ni ens här?”. Detta trots att de alltså inte själva hade någon vaktstyrka och att det mycket troligt fanns för lite poliser på plats för att ha kunnat stoppa ”antifascisterna”. Nordisk Ungdoms plan, som de gått ut med på samlingsplatsen, var ju som bekant att ta emot, men inte ge tillbaka. Andra kinden skulle vändas till.

Under motangreppet gick polisen till anfall mot Motståndsrörelsen med pepparspray och batonger. En del skärmytslingar utbröt, men utan några värre skador. Samtliga nationella som deltagit i motangreppet kunde ta sig tillbaka till Karl XII-statyn utan att gripas.

På tryggt avstånd började vänsterextremisterna skräna lite igen. Det skulle dock inte bli långvarigt då det kort här efter dök upp en grupp autonoma nationella bakom rödingarna och fick flertalet av dessa på flykt. Två ur detta gäng med nationella greps och resterande kunde ansluta till Karl XII-statyn där representanter för Nordisk Ungdom börjat hålla tal.

Härefter lyste vänstern i stort med sin frånvaro och tystnad. Efter att ha lyssnat på talen en stund valde delegationen från Motståndsrörelsen att avvika från platsen. Såväl den nationella gruppering som anslutit i efterhand som vissa av de som understött motangreppet valde att följa med Motståndsrörelsens aktivister från platsen.

En kommendering av poliser följde efter sällskapet. Till tunnelbanan, ombord på vagnen och efter att det nationella sällskapet gått av. För att skaka av sig de efterhängsna poliserna valde man att gå mot ett skogsparti. Där gatubelysningen upphörde valde poliserna att stanna. Motståndsrörelsen hjälpte sen några av de nationella som inte var anslutna att ta sig säkert hem innan de själva begav sig hemåt.

Nordisk Ungdom tar avstånd
Under gårdagen skrev Nordisk Ungdom på en av sina hemsidor angående motangreppet mot den angripande vänsterpöbeln: ”Denna typ av ordningsstörning är givetvis inte acceptabel och vi kommer i fortsättningen att avvisa alla element som kan tänkas att störa ordningen i fortsättningen på våra manifestationer.”

Detta uttalande blir extra anmärkningsvärt då mer än en tredjedel av deltagarna bestod av Motståndsrörelsens medlemmar och de andra nationella som deltog i dessa ”ordningsstörningar” och att Nordisk Ungdom i samma artikel stoltserade med att fackeltåget var det största 30 november-tåget sen år 2005.

Denna artikel får avslutas med en retorisk fråga. Hur annorlunda hade Sveriges historia sett ut om Karl XII och karolinerna vänt andra kinden till istället för att angripa rikets fiender?!

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
14 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Stefan
Stefan
1 år sedan

Vad fan håller Nordisk ungdom på med?

Victor
Victor
1 år sedan
Reply to  Stefan

NU är väl bittra för att dom jämt och ständigt förlorar medlemmar till just Motståndsrörelsen. Och ser organisationen lite som en konkurrent.
Men dom borde väl se att vi alla ändå kämpar för samma sak i slutändan liksom.

Lisa
Lisa
1 år sedan

På instagram ser det ut som nordisk ungdom borde kunna vara med och försvara sig då dom verkar träna kampsport en del 🤔 men det är väl lättare att göra tuffa bilder för likes på insta än att göra nåt på riktigt kanske?

Gustav
Gustav
1 år sedan

Vad hade polisen gjort om nationella stått 60 meter bort från en rödingdemo och kastat bangers? Retorisk fråga. Det hade givetvis varit krigsrubriker i två månader och handfängsel och häkte i det dubbla.

Karl-Путин A
Karl-Путин A
1 år sedan

Är det här ett skämt från NU? De vanhelgar Karl XII och kallar det för att de hedrar honom.

Andreas
Andreas
1 år sedan

Som sagt, HanrejTraditionalismen tar avstånd från den sanna oppositionen.

Slipsen
Slipsen
1 år sedan

Bra agerat motståndsmän!
Rödingarna var ju där för att störa och förstöra samt använda våld. Då ska detta mötas med våld. Vad hade NU gjort om inte ni varit där? De hade blivit attackerade och förmodligen fått pisk.
Ett tack från deras sida vore på sin plats men då vet i alla fall jag vilka jag ska ta avstånd ifrån-NU.

Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
1 år sedan

EXPOs Anders Dalsbro & Daniel Vegara anstiftar och anför vänsterextremister i kravaller vid XII manifestation – Knallskott & bengaler kastas mot Nordisk Ungdom som får hjälp av Nordiska motståndsrörelsen!

FILM: https://vk.com/guttersnipe_publications_inc?w=wall-157237914_1275

Tommy Olsen
Tommy Olsen
1 år sedan

Nordisk Ungdom setter sine medlemmer og sympatisører i fare, kommanderer dem til å bli målskiver og ta imot hva enn venstreekstremistene skulle ha av skyts. Hva faen driver Nordisk Ungdom på med? Hvorfor ledes de til sin grav? Her bør man stille spørsmålstegn til lederskapet.

Tobias
Tobias
1 år sedan

Heder och hatten av till kamraterna från Huvudstaden,det man bör fråga Nu är som följer:Varför ansluter ni er inte till det riktiga motståndet?Och varför skall ni fördömma att man försvarar sin heder?Ni skulle ist kunna sagt, heder och tack kamrater,väl mött nästa gång.Vi behöver inte stridigheter oss vita emellan,vi skall vara enade som en enhet av stål,och slå tillbaka mot allt som hotar vårt folk och vår nation!
Tänk om och gör rätt,helst ser jag att ni ställer er under frihetsfanan tyrrunan:
HS

Erik
Erik
1 år sedan

Nordisk Ungdom är fisförnäma halvnationalister, eller gammelmoderater. De vill inte att folk ska stödja NS, utan bara bli civic-nationalister eller liknande.

Anders Jonsson
Anders Jonsson
1 år sedan

Det var Karl XI (pappa till Karl XII) som byggde upp den krigsorganisation som fått namnet ”Karolinerna”. En nyhet var indelningsverket som skapades för att riket alltid skulle ha kompetenta inhemska soldater till hands, och de blev en naturlig och integrerad del av det svenska samhället, där de levde på sitt lilla torp. Karl XI var en mycket engagerad militär som red land och rike runt för att drilla sin krigsmakt. Något som var typiskt för Karolinerna var deras utpräglade offensiva taktik i strid. De övade alltid anfall. Taktiken var alltid att anfalla fienden först, inte vänta på deras anfall.… Läs mer »

André Devecseri
André Devecseri
1 år sedan

De uträttar inget nyttigt för fem öre, utan finns närmast till som dekoration.

Henrik Gustafsson
Redaktör
1 år sedan

”Eljest skall jag låta bränna av deras skägg, ty nu är det tid att fäkta, inte att prata.” /Karl XII vid kalabaliken i Bender