VALSABOTAGE. Radio Nordfront diskuterade Nordeas motiveringar att stänga ner konton tillhörande en legal politisk organisation och vad sådana aktioner innebär för samhället.

Listen to ”URKLIPP: Nordeas påverkanskampanj inför valet – det här har hänt” on Spreaker.

I senaste avsnittet av Radio Nordfront diskuterades hur banken Nordea stoppat en grundlagsskyddad politisk organisation från att ha konton.

Diskussionen inleds med att Pär Öberg berättar varför Nordiska motståndsrörelsens konto plötsligt stängdes efter 13 år och hur Nordea motiverat sitt beslut.

— Den officiella förklaringen från banken var att vår förening hade betett sig omoraliskt, och det var för att vi kämpade för en omoralisk politik, säger Pär Öberg om det politiskt motiverade beslutet att stänga ner föreningens konto.

— Jag vet inte om det kan bli värre än att bli kallad omoralisk av en bank, säger Öberg.

Nordeas kampanj ledde till en massiv motkampanj där hela 400 000 kronor samlades in, på bara fem dagar, till Nordiska motståndsrörelsen. Pengarna öronmärks i syfte att granska och bemöta Nordea juridiskt, alternativt genomföra den största informationskampanjen i Norden någonsin där bankernas kriminella verksamhet kommer att avslöjas inför hela folket.

Eftersom Nordiska motståndsrörelsen inte får ha konton hos Nordea användes Robin Palmblads privata Nordea-konto. Detta konto stängdes ner den 15 maj, liksom Robert Eklunds privata konto på SEB som använts till inköp av kameror som behövs till Nordfronts journalistiska verksamhet.

— Det är synkroniserat. Det har varit två vågor, först när flera föreningar fick sina konton nerstängda och nu när både mitt och Robert Eklunds konto stängs ner samma dag, 15 maj, båda två synkroniserat. Det är ingen slump utan en koordinerad insats och ett ekonomiskt sabotage mot Nordiska motståndsrörelsen, konstaterar Robin Palmblad.

Palmblad får medhåll av Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg som gästade programmet.

— Valsabotage, definitivt. Det är uppenbart i tider som dessa när vi befinner oss i ett valår är det ett försök att förstöra vår möjlighet att bedriva valkampanj. Det är till och med ännu allvarligare, säger Lindberg.

— Man behöver inte gå till några ”Putinmail” för att hitta valsabotage, det räcker med att titta på hur bankerna arbetar.

Nordfront har frågat Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) om hur de ställer sig till att banker bedriver påverkanskampanjer mot politiska partier som ställer upp i risksdagsvalet. MSB, som är en av aktörerna som ska motverka valsabotage, har dock inte velat svara på frågan. Andra aktörer är Regering och Riksdag, Säkerhetspolisen, Polisen samt valadministrationen. Inga av dessa har kommenterat bankernas kampanj mot det svenska valet.


  • Publicerad:
    2018-05-17 16:18