EKONOMI. Som ett resultat av minusräntan som riksbanken införde förra året kräver nu Nordea betalt av svenska kommuner som valt att spara sina pengar på konton hos banken.

Tidigare har kommuner kunnat få ränta på sparat kapital som man låtit banker förvalta. Nu har Nordea som första bank valt att göra det omvända, alltså att införa ”inlåningsavgift” och kräva betalt av de svenska kommuner som sparar pengar hos Nordea.

Enligt SvD ska en kommun som i genomsnitt har 100 miljoner kronor på sitt Nordea-konto betala 613 000 kr i avgift till banken.

I praktiken innebär alltså detta att kommunala skattepengar förskingras av vissa svenska kommuner och berikar Nordea istället för att bekosta offentlig verksamhet.

Anledningen till denna förändring är att riksbanken förra året inledde en sänkning av reporäntan som fortsatt och i februari i år landade på -0,5 procent, vilket innebär att Sverige har en ”minusränta” och att det därmed blir extra lönsamt för bankerna att låna ut pengar varför bankerna vill låna ut istället för att själva ”låna” bankkundernas pengar på sparkonton.

De kommuner som kontaktat Nordea och hotat med att byta bank har fått svaret från Nordea att det bara är en fråga om tid innan de andra bankerna följer efter och inför inlåningsavgift för kommuner.

— Det är nog inte så mycket pengarna det handlar om utan mer principen. Minusränta utgör en slags psykologisk gräns. Sedan är det klart att Nordea går ju inte jättedåligt heller, så det finns en viss undran kring varför det är nödvändigt, säger Annika Wallenskog som är biträdande chefsekonom på SKL och berättar att många kommuner hört av sig till henne och är upprörda.

Förra året gjorde Nordea före skatt en vinst på runt 44 miljarder kronor. Svenska staten hade tidigare ett stort aktieinnehav i Nordea men den borgerliga regimen avvecklade 2013 det statliga delägandet av Nordea.

Än så länge tar bankerna inte ut någon inlåningsavgift av privatpersoner utan det är framför allt stora företag som bankerna pungslår för att täcka upp de förluster som sparande innebär under minusräntan.

Källa:
Kommunerna krävs på minusränta av storbanken


  • Publicerad:
    2016-03-16 06:00