Nordbor har rätt att bli glömda av Google – men inte utanför EU

INTEGRITET. EU har bestämt att länkträffar på europeiska medborgare ska tas bort inom unionen, men de blir kvar i övriga världen.

Varje år begär tusentals svenskar att de ska bli ”glömda” på nätet. EU:s domstol fastslagit att länkträffar på privatpersoner ska tas bort inom unionen. De blir dock kvar i övriga världen, skriver Ny Teknik.

Regeln att EU-medborgare rätt att bli ”glömda” på nätet har funnits sedan 2014. Lagen innebar en sökmotor efter begäran inte ska visa vissa sökträffar på sökfrågor som innehåller en persons namn.

Google fått in drygt 24 000 krav om borttagning av personuppgifter från användare i Sverige.

— Det handlar ofta om väldigt vanliga personer som kanske blivit uthängda på forum eller andra sajter. Det kan hindra från att komma ut i arbetslivet. För många kan en sökning bli ett första intryck av en person, säger Olle Pettersson som är jurist på Datainspektionen.

Hittills har man inte vetat hur väl bortplockandet av sökträffarna har fungerat. Google har inte velat låta sig påverkas att dölja personuppgifterna.

Efter en långvarig strid mellan Frankrike och Google har EU:s domstol kommit med ett nytt utslag.

Domen innebär att Google och andra aktörer slipper radera personuppgifterna i resten av världen. Endast inom EU ska de försvinna.

Det gör att det är lätt att kringgå EU:s regel.

— Effekten av det här blir att man får det dolt för alla inom unionen men utanför dyker sökträffarna upp, säger Olle Pettersson.

Problemet beror också på den juridiska linje som Frankrike har hållit gentemot Google med geografiskt begränsade förbud. Detta är lätt att kringgå, skriver Ny Teknik, exempelvis genom att använda ett så kallat virtuellt privat nätverk (VPN).

Källa:
Rätt att bli glömd gäller bara Google i EU – inte i världen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
4 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Lingonet
Lingonet
9 månader sedan

Menar de att vi måste åka utomlands för att hitta dessa uppgifter? :))
Dessutom,google m.fl. kunde vi blockerat själva med rätt regering.

Ethny
Ethny
9 månader sedan
Reply to  Lingonet

Du kan använda vilket gratis VPN som helst. Det ändrar din fysiska position och du får istället en ”ny” ip-adress tilldelad för det land du väljer, men även ISP:n ändras.

Det är väldigt lätt att kringgå och man behöver inte åka utomlands för den sakens skull. :)

Patrik
Patrik
9 månader sedan
Reply to  Ethny

Ska man vara petnoga så maskeras ip-adressen enbart med vpn. Kör man med proxy däremot så är det en annan femma.

Ethny
Ethny
9 månader sedan
Reply to  Patrik

Menar förvisso inte att den man har fått från sin egna ISP byts ut, utan som du säger att det maskeras men att man får en ISP som motsvarar området i det landet.

Var lite otydlig där såg jag nu, tack för påpekandet i alla fall.