Nigerianskt gangstergäng utmanade Cosa Nostra – finns nu i Göteborg

KRIMINALITET. Den internationella nigerianska organisationen ”Black Axe” har tidigare lyckats etablera sig på Sicilien, trots konkurrens från maffian. Nu sitter ett stort antal Black Axe-medlemmar från Västafrika häktade i Göteborg i ett stort narkotikasmugglingsärende.

Neo Black Movement förnekar öppet sin koppling till Black Axe, men ses här demonstrera med den svarta yxan som symbol. Foto: Assopre (CC BY-SA 3.0) .

Den internationella brottsorganisationen Black Axe har sina rötter i nigerianska studentföreningar och framförallt rörelsen Neo Black Movement of Africa, som säger sig kämpa för ”svart medvetenhet” och ”afrikaners värdighet och frihet från neo-kolonialismen”.

Gänget är känt för sin multikriminalitet, även om man huvudsakligen sysslar med narkotika och människohandel, och har bland annat lyckats etablera sig på Sicilien och i Neapel, trots konkurrens från de lokala maffiaorganisationerna Cosa Nostra och Camorran.

Black Axe har gjort sig ökända i Italien för sin brutalitet och sin internationella verksamhet.

Nu misstänker svensk polis att Black Axe har etablerat sig i Sverige. Anledningen är att inte mindre än 17 Black Axe-medlemmar från bland annat Nigeria, Gambia och Sierra Leone sitter häktade i en omfattande narkotikahärva som nystades upp i Göteborg i september förra året.

— Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, säger Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Källor:
Våldsamt nigerianskt gäng kan vara på väg till Sverige
Italian Cops Try To Stop A Sex Trafficking Gang Called Black Axe
Italy: After Cosa Nostra, Nigerian Black Axe New Foe for Police
Organized crime in Nigeria (Wikipedia)

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GrottbjörnenBo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Bo
Medlem

Vilka stackars utsatta och skyddsbehövande krakar. Tur för dem att (((EU))) är så förstående och välvilliga mottagare.

Grottbjörnen
Medlem

När man håller på italienska maffian