FÖRINTELSEINDUSTRIN. I Europa och USA blir det allt fler utställningar och fler nya museer med ”Förintelsen” i fokus, snart kanske även ett i Stockholm. Enligt judisk makt-företrädare måste propagandan intensifieras när de ”överlevande” håller på att dö ut.

”Överlevaren” Emerich Roth, som har gjort karriär som förintelsebluffare, kommer kanske med teknikens hjälp att kunna fortsätta fabulera efter sin död.

Utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen – som just nu visas på Historiska museet i Stockholm ingår i en stor och expanderande rörelse, ett sorts informellt globalt projekt, där judisk makt-rörelsen försöker svara på frågan hur man ska få människor att minnas Förintelsen den dagen inga ”överlevare” längre finns kvar.

Juden Ricki Neuman skriver i ett reportage i tidskriften Judisk Krönika:

Även om Shoa är världens mest dokumenterade händelse … gör den kommande förlusten av människor som var där och såg det äga rum att vi går in i en ny era – med ett nytt uppdrag.

Detta ”nya uppdrag” innebär alltså att finna nya vägar och metoder för att hålla förintelsekulten levande. Ett sätt är enligt Neuman att engagera sönerna och döttrarna till ”överlevarna”, den andra generationen, som får i uppgift att berätta vad deras föräldrar har varit med om.

Eller tredje generationen, som i fallet med föreningen Zikaron i Sverige som enligt hemsidan ”är en förening som för vidare historier från Förintelsens överlevande för att se till att de aldrig någonsin glöms bort”.

En annan metod som nu prövas på flera håll är högteknologisk ”intervjuer”, som bygger på att man har spelat in en överlevande som har svarat på över tusen möjliga frågor.

Besökaren ser den överlevande i helfigur på en storskärm, får en mikrofon i handen, ställer sin fråga, som sedan ”läses av” med hjälp av en dator som väljer rätt svar från alla inspelningar – eller åtminstone ett svar som innehåller flera av nyckelorden i frågan.

Sedan ”ser och hör besökaren den överlevande svara, gestikulera, hosta, nicka, dricka vatten, skaka på huvudet och till exempel berätta var hen föddes och växte upp eller när hen deporterades”, som Neuman imponerat beskriver det.

The Museum of Jewish Heritage i New York har nyligen byggts om, för att framöver främst fokusera på Förintelsen, och den första utställningen heter ”Auschwitz. Not Long Ago. Not Far Away”.

New York-museets utställning kommer att visas från maj 2020, och går för närvarande att se i Madrid, där den på kort tid har lockat över 600 000 besökare.

I början av året invigdes en ny stor utställning i Förintelsemuseet i Dallas, under det att The Houston Holocaust Museum är stängt för tillbyggnad. HHM planerar att öppna senare i vår, vid samma tid som Cincinnati Museum Center inviger en ny flygel, en byggnad som ska heta ”Holocaust and Humanity”.

Alla dessa satsningar världen runt fick en krönikör i New York Post att utbrista: ”Det våras för Förintelsen!” I sin artikel argumenterade han för att det aldrig tidigare varit lika stor uppmärksamhet på Shoa som det är nu.

Källa:
Tills den sista rösten tystnar


  • Publicerad:
    2019-11-21 18:45