Nej till judestatyn i Växjö

VÄXJÖ. Den tilltänkta statyn som troligtvis skulle ha stått på stortorget i Växjö kommer inte att bli av. Det är kritik från flera håll som nu tvingar kulturnämnden i staden att ändra sitt beslut.

För en tid sedan beslutade Växjös kulturnämnd att ett konstverk skulle resas i staden för att hedra minnet av när en tant med polsk-judiskt ursprung slog en demonstrant från Nordiska rikspartiet i huvudet med en väska 1985. 1,5 miljoner kronor avsattes till projektet som skulle vara klart 2016.

Förra veckan sade arbetsutskottet dock nej till planerna på att resa en staty utifrån Hans Runessons berömda fotografi där man ser tanten svinga sin väska mot demonstranten. Anledningen till avslaget är att en mängd kritik har riktats mot att resa en staty som signalerar att det är rätt att använda våld mot personer med andra åsikter.

Bland annat skriver nämndordföranden och centerpartisten Eva Johansson i en debattartikel i Smålandsposten att Växjö måste stå upp för yttrandefriheten.

”Jag anser att det i den tanken är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen”, skriver hon.

Mats Bergström, före detta universitetslektor i juridik, har även han kritiserat en eventuell staty och menar att det är ett hårt slag mot yttrandefriheten och åsiktsfriheten i Sverige.

”Växjös kulturnämnd har i sin okunnighet och tanklöshet halkat in på en väg som leder till en hyllning av det råa våldet och förtryck av oliktänkande”, skrev han i sitt debattinlägg i Smålandsposten tidigare i år.

Susanna Arwins som föreslog att en staty skulle resas förstår dock inte kritiken som riktats mot förslaget och drar judekortet.

— Hon är en snarare en symbol för antivåld och att ”nu får det vara nog”. I hennes väska låg hela hennes samlade erfarenheter av hemskheterna i Auschwitz, säger konstnären.

Källa:
Staty av slående dam för våldsam för Växjö

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments