SVERIGE. Sveriges kommuner och landsting skulle få 10 miljarder extra under nästa år för att utveckla välfärden. Men på grund av det stora budgetunderskotten så är pengarna redan använda när de väl kommer till kommunerna.

De så kallade välfärdsmiljarderna eller ”vänstermiljarderna” som Vänsterpartiet lyckades förhandla igenom med regeringen tycks inte ge några uppsving inom välfärden. Tanken var att 10 miljarder under nästa år skulle budgeteras till välfärden i kommuner och landsting. Men på grund av den rådande utvecklingen och det kraftiga budgetunderskottet i många av landets kommuner tycks det ändå krävas en skattehöjning nu. Skatteintäkterna beräknas nämligen bli lägre än vad regeringen trodde.

— Det blir lägre skatteintäkter än vi räknade med i prognosen i april. Det ser besvärligare ut de kommande åren, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

För kommuner och landsting blir skatteintäkterna 6,4 miljarder lägre än tidigare beräknat under 2017. För 2018 blir de 8,3 miljarder lägre. År 2019 blir de 10 miljarder lägre. Detta innebär att de 10 miljarderna i princip redan är borta innan de har kommit in.

När regeringen i våras gick ut med beskedet om välfärdsmiljarderna var det positiva ord från både statsministern och Vänsterpartiet. Ord som inte speglade verkligheten.

— Vi satsar tio nya välfärdsmiljarder. Tillsammans med investeringarna vi gjort tidigare så möjliggör det för kommuner och landsting att anställa ytterligare 30 000 i vår välfärd, sade statsminister Stefan Löfven (S) i våras.

— De tio miljarderna kan ge 25.000 undersköterskor, har bland andra Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sagt.

Kommunerna och landstingen ser som sagt en annan verklighet där budgetunderskottet gör att de pengarna man är lovade redan i princip är spenderade och därav kommer man inte kunna anställa ny personal eller utveckla välfärden. Annika Wallenskog säger följande.

— Där kan man inte se att man fått mer pengar. Det är svårt för dem att tänka att man ska anställa en massa folk för pengar som egentligen har försvunnit.

Då skattehöjningar inte är speciellt populära bland invånarna så är det andra alternativet nedskärningar inom välfärden. Något som absolut kommer påverka verksamheter som sjukvård och omsorg.

— Det första är att man försöker leta efter besparingar. Kan vi minska kostnaderna? Kan vi effektivisera, säger Annika Wallenskog.

Källa:
Välfärdsmiljarderna: Pengar som redan försvunnit


  • Publicerad:
    2016-09-13 11:50