”Nedlagd” judisk förening hotar med att lägga ned igen

UMEÅ. Efter en uppmärksammad klistermärkesincident i våras gjorde Judiska föreningen i Umeå ett medialt genombrott genom att ”lägga ned sin verksamhet”. Samtidigt fick man kommunen att utlova en ny lokal åt den nedlagda föreningen. Efter den senaste tidens synagogattacker passar man dock på att hota med nedläggning återigen.

Rubriken kan låta bekant för Nordfronts läsare, då Carinne Sjöberg hotat att lägga ned sin förening under högljudda former även tidigare. Skärmbild: Expressen.se 2017-12-12

Det var i våras som Judiska föreningen i Umeå lyckades göra sig ett namn i hela världen genom att öppet deklarera sin nedläggning via den internationella pressen. Föreningen skyllde på ett klistermärke från Nordfront som satts upp i anslutning till deras lokal och man passade samtidigt på att krydda historien med berättelser om hot, målade hakkors och judiska barn som sökts upp av ”nazister”.

Under ceremoniella former river Judiska föreningens matriark Carinne Sjöberg ned ett klistermärke framför kameran. Skärmdump från vk.se 2017-02-26.

Men Nordfronts granskning av föreningen visade att det man egentligen gjorde var att säga upp kontraktet på den lokal som använts som föreningens samlingsplats, samtidigt som man under en längre tid försökt förmå Umeå kommun att förse föreningen med en bättre, mer centralt belägen lokal.

LÄS MER: Judar i Umeå slår rekord i fake news

Trots den mediala uppmärksamhet som klistermärkesincidenten skapade så har man dock ännu inte lyckats komma överens med kommunen om en bra lokal. I våras ska man ha blivit erbjuden en lokal, som dock inte mötte Judiska föreningens krav, vilket ledde till att man i september kunde beklaga sig över att man skulle komma att ”tvingas” fira det judiska nyåret hemma.

— Kommunen har övergivit oss! klagade då den ”nedlagda” föreningens ordförande, israelen Carinne Sjöberg,  i SVT.

Nedläggning 2.0?

Efter att Donald Trump beslutade om att förklara Jerusalem som Israels huvudstad har det uppstått konflikter runt om i hela världen. I Sverige har det bland annat lett till attacken mot synagogan i Göteborg och ett judiskt kapell i Malmö, där det också hölls en demonstrationen med deltagare som skanderade att de ville ”skjuta judarna”. Bland deltagarna återfanns framförallt främlingar från Mellanöstern, och det var också två nyanlända syrier och en palestinier som kom att gripas för attacken mot Göteborgs synagoga.

Även om Judiska föreningen inte drabbats av några attacker i samband med detta så har Carinne Sjöberg och hennes föreningskamrat Sylvia Bäckström passat på att gå ut i statlig media med krav om lagförändring för att få ett slut på ”trakasserier och förföljelse av judar”. Till SVT återupprepar de också att de tvingades ”lägga ned sin verksamhet” för åtta månader sedan.

Trots att Sjöberg och Bäckström alltså vidhåller att de lagt ned sin verksamhet så går judinnorna samtidigt under tisdagen ut i Expressen och hotar med att de kanske kommer att tvingas lägga ned sin verksamhet. Det beror inte på att de utsatts för ytterligare ”hot”, utan snarare på de attacker som nu skett i Göteborg och Malmö mot synagogor.

— Det måste bli ett möte. Kanske någon annan vill fortsätta som ordförande? Jag vet inte. Men jag tänker inte fortsätta som ordförande om det fortsätter så här och jag inte kan garantera tryggheten. Kan man inte erbjuda trygghet till medlemmarna så finns det ingen anledning att vara ordförande, säger Sjöberg till Expressen.

Om Judiska föreningen lägger ned verksamheten på riktigt denna gång, eller om det snart dyker upp ytterligare ett erbjudande om ny lokal från Umeå kommun, återstår att se.

Källor:
”Vi döljer våra Davidsstjärnor”
Efter attackerna – judisk förening kan lägga ner

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
RagnarSigfridAndreasKarlRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Anders Jonsson
Medlem

Lögner står högt i kurs hos det utvalda (((folket))).

Hell seger!

Tommy Olsen
Medlem

Legge ned? En gledelig nyhet første gang, og en gledelig nyhet andre gang. Jammen kan de spre glede disse jødene.

Karl-Путин A
Medlem

Jag ser fram emot Nedläggningen.

Rokviken
Medlem

Chutzpah.

Andreas
Medlem

Att ropa varg.

Snart ser även den mest hjärntvättade svensken igenom deras hyckleri och tomma gnäll.

Sigfrid
Medlem

Judarna har alltid snyftat och ljugit om hur utsatta dom är men säger ingenting om hur dom själva behandlar beter sig mot andra folk.

Ragnar
Medlem

Hur många gånger blev deras nuvarande medlemmar förintade på 40-talet?
Allt under tre gasningar under överinseende av Mengele är löjligt.