”Nazistpräst” anklagas för att ha jämfört Jesus med Hitler – avkragas

YTTRANDEFRIHET. En präst i Svenska kyrkan som kallar sig själv för ”sann nationalsocialist” har avkragats av domkapitlet, som anklagat honom för att ha uttalat sig ”antisemitiskt och islamofobiskt”, och för att ha jämfört Jesus med Hitler.

En så kallad regnbågsmässa i Svenska kyrkans regi (arkivbild).

Domkapitlets utredning av prästens olämpliga yttranden och åsikter bygger på utlåtanden av så kallade ”experter”. En av dessa konstaterar att prästen bejakar en nationalsocialistisk idévärld och människosyn, är uttalad antisemit och gör grova islamofoba yttranden och ”uttalar sig i den nazistiska propagandan utifrån sin funktion som prästvigd”.

En annan anklagelse som framförs i utredningen är att prästen ska ha medverkat i en podd med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen och där jämfört Jesus med Hitler.

Prästen förnekar inte att denne har sagt det som domkapitlet har fört fram, men åberopar åsiktsfrihet.

”Det nu Svenska kyrkan gör i sin iver kan få konsekvenser. Vad är nästa åtgärd? Skall präster med politiska sympatier bland Syndikalister, Kommunister, AfS, SD m.m. också utfrysas och åsiktsregistreras? Det är tråkigt att ni demokrater ofta ropar högst om åsiktsfrihet men tillämpar den minst”, skriver prästen.

Domkapitlet uttalade i mars i år att prästen, som inte har någon tjänst i Svenska kyrkan, hade brutit sina vigningslöften och ”i avsevärd mån skadat det anseende som en präst bör ha”. Prästen förklarades därför obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst.

Prästen ansåg att avkragningen som domkapitlet beslutat om var ”vida överdriven” och överklagade till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

Överklagandenämnden konstaterar att även om Svenska kyrkan också omfattas av den grundlagsstadgade yttrande- och tryckfriheten, så ger kyrkoordningen ”uttryck för en förväntan om att alla som har ett uppdrag i kyrkan är trogna mot Svenska kyrkans lära och ordning” och ett omdömesgillt agerande.

”Annat än obehörighetsförklaring inte kan komma ifråga. Överklagandet ska därför avslås”, skriver Svenska kyrkans överklagandenämnd i sitt beslut.

Överklagandenämnden är sista kyrkliga instans i ärendet och beslutet kan därför inte överklagas.

Källa:
Nazistpräst jämförde Jesus med Hitler – avkragas

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

10
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GrottbjörnenChild-Of-GodInnateusErikRoda Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Roda
Medlem

Svenska kyrkan är infiltrerad av judar, kristendomens svurna fiende. Präster som predikar sann kristendom blir avkragade, medan degenererade djävulsdyrkande pedofiler får behålla sina prästämbeten.

Erik
Medlem

(((kristendomen))). Ja, låt oss alla tråna över en mellanösternreligion, Israel och ”Guds utvalda folk”… Nej, tack.

Innateus
Gäst
Innateus

Vad är det som gör kristendomen till en ”dålig” religion bara för att den är från Mellanöstern? Många av de stora antika civilisationerna i Mellanöstern bestod av arier/vita. Kristendomen ensam i sig kommer inte kunna hjälpa oss att lösa dagens problem med det budskap den har idag, däremot innehåller den väldigt mycket visdom, om än i dold/ockult form. Bla. invävt i arkitekturen i de gamla medeltida kyrkorna.

Grottbjörnen
Medlem

jag tycker inte att religion och politik hör ihop, men på ett personligt plan så tror jag att andlighet är viktigt för en kultur.
I länder som sovjet förnekade man allt andligt och där var ju folk också döda inuti

Grottbjörnen
Medlem

vad är alternativet? gamla stamreligioner och livmodersdyrkan? nej tack

Innateus
Gäst
Innateus

För att inta tala om frimurare. Många biskopar inom svenska kyrkan är medlemmar i Frimurarna.

Child-Of-God
Medlem

satans synagogor, tror jag Jesus Kristus benämner de som i den heliga bibeln.

Erik
Medlem

Intressant att en sann NatSoc ens skulle vilja vara del av svenska kyrkan. Finns nog få organisationer som är mindre NatSoc.

Child-Of-God
Medlem

det står mycket tydligt i den heliga bibeln att de som utövar perversheter inte kommer in i Guds Rike. det är en stor skam på dessa ”präster” som låtsas inför folket att de har makt att ändra på Guds Lag, och beter sig som om den heliga bibeln är en sagobok. alltså, det står tydligt och klart att den som söker kommer finna. att vi ska finna Herren, och få nya fräsha och obefläckade hjärtan i våra själar, då vi söker Herren Jesus Kristus med hela våra hjärtan. Att Han uppenbarar sig för de som håller Guds Bud och som… Läs mer »

Innateus
Gäst
Innateus

Är det sant? Var detta en helt vanlig kyrka? Menar du att hela församlingen var med på det?