”Nazi-soldater” i Ullared tas bort efter Expressens artikel

SVERIGE. Den judiska tidningen Expressen har nu tvingat varuhuset Gekås Ullared att ta bort vissa WW2-leksaker. Detta genom att skriva om tyska militärfigurer som ”nazi-leksaker”.

"Ullareds nazi-soldater" tvingas nu bort av den judiska tidningen. Artikeln är skriven av Eva Rogsten, gift med en jude och främjare av judisk identitet genom lobbyorganisationen Limmud.

”Ullareds nazi-soldater” tvingas nu bort av den judiska tidningen. Artikeln är författad av Eva Rogsten, som lever ett judiskt liv med sin judiske man och främjar judisk identitet genom lobbyorganisationen Limmud. Bild: Skärmdump från Expressen.se.

Tyska stridsvagnar som användes under andra världskriget är ”nazi-leksaker”. Det anser Expressen som också betecknar det preussiska utmärkelsetecknet järnkorset – instiftat över hundra år innan nationalsocialismen – som en ”symbol med nazikoppling”:

”Figurerna har symboler med nazistkopplingar på sina uniformer, som järnkorset och på hjälmarna sitter den tyska örnen som även fanns med i Nazitysklands statsvapen.”

Besökare har ansett leksakerna som ”stötande”, skriver Bonnier-tidningen vidare och hänvisar till en ”upprörd pappa” som inte framträder med namn.

– När jag letade efter julklappar till barnen sprang jag på det här. Och när jag tittade noga på figurerna såg jag att det är tyska stridsvagnar med smajlande soldater från nazitiden. Och detta säljs på en avdelning med leksaker för barn, säger en upprörd pappa enligt Expressen.

– Även hjälmarnas form ser ut som nazisternas krigshjälmar, säger pappan. Och de här stridsvagnarna är modeller av de nazistiska stridsvagnarna Tiger och Panter.

Boris Lennerhov, avgående vd och pressansvarig vid Gekås, säger till Expressen att ”självklart vill vi inte glorifiera nazismen” men förklarar samtidigt att soldaterna har historiskt tema. Han uppger också att inköpsansvarige ”blev förvånad” när Expressen ringde upp.

– Det händer att vi gör fel. Men vår inköpsansvarige blev förvånad när han fick frågan, och hade inte tänkt tanken att det var ett problem, säger Lennerhov.

Kritiker av Bonnierjournalistik har undrat vem som är den upprörda pappan och menar att han lika gärna skulle kunna tillhöra Expressens redaktion, vilket bland annat var fallet med den marknadsbesökare som ”chockades” av Svenska motståndsrörelsens närvaro vid en marknad i Skåne i en hetsartikel mot marknadsarrangörerna.

Expressens artikel har nu lett till att Ullared tagit bort de tyska figurerna från sortimentet.

Källa:
Här säljer Ullared nazi- soldater som leksaker

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om