Näthatsgranskaren stämmer Joakim Lamotte för grovt förtal

YTTRANDEFRIHET. Tomas Åberg, känd som ”Näthatsgranskaren”, stämmer nu journalisten Joakim Lamotte för grovt förtal. Lamotte har i Facebook-inlägg kallat Åberg som fått djurhållningsförbud efter att ha låtit djur på sin gård svälta ihjäl – för ”djurplågare”. Lamotte har även berättat om djurhållningsförbudet.

Djurplågaren Tomas Åberg. Skärmbild: Youtube.

Den ökände djurplågaren Tomas Åberg, känd som ”Näthatsgranskaren”, stämmer nu journalisten Joakim Lamotte i ett enskilt åtal för grovt förtal, skriver Fria Tider.

Bakgrunden är att Lamotte i ett antal Facebook-inlägg kallat Åberg för djurplågare och berättat att Åberg fått djurhållningsförbud med anledning av grovt djurplågeri.

Åberg, som fick djurhållningsförbud 2013 efter att låtit djur på sin gård svälta ihjäl utan vare sig mat eller vatten, kräver nu 70 000 kronor i skadestånd från Lamotte.

I stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt står: ”Brotten bör bedömas som grova eftersom uppgifterna dels innehållit särskilt allvarliga påståenden, dels publicerats på internet, dels spridits till ett oerhört stort antal personer samt varit många till antalet varför uppgifterna var sådana att de kunde förväntas medföra allvarlig skada”.

Åberg har tidigare stämt personer som delat Lamottes inlägg för förtal. En kvinna dömdes i januari att betala 10 000 kronor för förtal av Göteborgs tingsrätt trots att uppgifterna om Åbergs djurhållningsförbud stämmer. Detta då Åberg, som är välkänd i rollen som ”näthatsgranskare”, enligt tingsrättens bedömning inte är en ”offentlig person”.

Därefter hotade Åberg med att gå vidare med att stämma fler privatpersoner om inte Lamotte fann sig i att betala 100 000 kronor till en feministorganisation.

Den statsfinansierade ”Näthatsgranskaren” – som fått miljonbidrag från myndigheten MUCF för sin verksamhet att massanmäla åsiktsbrottslingar – startade senare en insamling för att kunna åtala Lamotte, vilket nu genomförs.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas
Nybörjare
Andreas
3 månader sedan

kasta åberg till ett djupt hål och fyll med betong, han ska inte vistas ute bland människor

Harald
Nybörjare
Harald
3 månader sedan

Tomas Åberg måste förlora en sån process. Men oddsen är till hans fördel för rättsväsendet är korrupt. Staten som finansierar Åbergs angiveriverksamhet och personliga girighet har nog inte råd att låta honom förlora mot en medborgarjournalist. Som hela regeringen och alla deras vänner i massmedierna hatar och vill tysta. Kanske helst dödas i något utanförskapsområde så kan dom peka finger och varna alla ”rasister” från o ” sprida hat” och ”hota invandrare ”. Det här kan bli en smutsig historia igen. Folkförrädare som Tomas Åberg borde straffas inte få hjälp att pressa medborgare och kräva pengar som ”ursäkt ” för… Läs mer »

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
3 månader sedan

Åbergs dom om djurplågeri – är det någon som har en länk till denna offentliga handling? Att läsa domen utan att kommentera är ju inte åtalbart. Så många som möjligt bör läsa denna dom så att de kan bilda sig en egen uppfattning om Åberg direkt från källan.