Närmare 100 nya planeter hittade – flertalet kan innehålla liv

VETENSKAP. Astronomer har ännu inte lyckats upptäcka bevis för liv på någon annan planet än jorden. Men i ett stort genombrott har man nu observerat inte mindre än 95 nya planeter, varav flertalet kan ha de förutsättningar som krävs för att liv ska uppstå.

Ute i rymden finns gott om planeter som påminner om jorden. Men finns där liv? Foto: CC0 Public Domain.

För 23 år sedan upptäckte forskare den första planeten utanför vårt solsystem. Sedan dess har antalet exoplanater, med andra ord planeter som cirkulerar runt en annan stjärna en solen, som registrerats ökat lavinartat. Några av dem påminner väldigt mycket om jorden och har därmed också samma förutsättning som vår planet att ha liv.

Nyligen har 95 nya exoplaneter observerats. Flera av dessa är stenplaneter som har förhållanden som är snarlika jordens.

— Det här ger ytterligare bevis på att rymden verkar vara full av jordlika planeter, säger Anna Neubeck, astrobiolog på Stockholms universitet.

Bakom fynden, som har publicerats i tidskriften Astronomical Journal, ligger bland annat forskare från Köpenhamns universitet.

Planeterna har kunnat bekräftats med hjälp av Keplerteleskopet, som ligger bakom upptäckter av tusentals tidigare exoplaneter. Detta genom att ljuset från stjärnor blir svagare när en planet passerar framför dem. Keplerteleskopet kan också avgöra ifall planeten har en fast stenig yta, precis som jorden.

— Tack vare Kepler vet vi att varannan stjärna har en potentiellt beboelig planet, alltså en fast stenig planet med goda förutsättningar för flytande vatten. Det verkar vara så att jordlika planeter är extremt vanligt, vilket är väldigt spännande, säger Anna Neubeck och fortsätter:

— Keplerteleskopet är en riktig ”success story”. Det har hjälpt oss att både upptäcka och bekräfta väldigt många planeter. Den här upptäckten ger oss en ännu tydligare bild av rymden och ökar chanserna för att hitta jordlika planeter.

Källa:
Nästan 100 nya planeter upptäckta

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Simon HolmqvistJohanKlausSverker_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Det kan vara bra om vi hittar beboeliga planeter utanför vårt solsystem, för då har vi någonstans att skicka judarna utan att anklagas för att anställa en ”shoa”. Men frågan är om eventuellt liv där verkligen förtjänar att utsättas för detta folk? Fast i slutändan blir man ibland tvungen att vara egoist – och bättre då att de får stå ut med dem än vi.

Sverker
Medlem

Skicka dom till en planet utan liv.
Bäst ur alla synpunkter :-)

Klaus
Medlem

Det är den förlovade planeten.

Johan
Medlem

Det kanske är vi nationalsocialister som bör genomföra en lång resa så småningom…tänk er en planet befolkad helt med vita människor och ha den alldeles för oss själva. Blonda starka folk som lever i samklang med naturen på den nya planeten. Vi måste se det som en möjlighet att vi kanske inte är önskade ;) på den här planeten…men då kan vi lämna den till dom som vill ha mångkultur och parasitism samt en totalförstörd ful nedsmutsad överbefolkad värld. Alla vita folk på jorden bara lämnar den…det är förmodligen kulturmarxisternas värsta mardröm ;) att inte få vara de som bestämmer… Läs mer »

Simon Holmqvist
Redaktör

Bådar gott för det vita rymdimperiet, helt klart!