INRIKES. Narkolepsidrabbade Fredrik Eriksson tålde inte medicinerna han fick och slutade ta dessa. Därför sänks nu hans ersättning från industriägda Läkemedelsförsäkringen.

SVT har intervjuat 26-årige Fredrik Eriksson och har idag pulicerat en artikel om hans fall. Fredrik är en av de som vaccinerades mot svininfluensa och som efter detta drabbades av narkolepsi.

— Jag måste sova mellan fem och sex gånger per dag. Det blir inget riktigt liv, berättar han för SVT, som skriver att han bara klarar av att arbeta två timmar om dagen.

Fredrik har medicinerats med de preparat som finns för att lindra narkolepsin, exempelvis narkosmedel och amfetamin. Biverkningarna av dessa blev dock för mycket:

— Jag fick sluta för biverkningarna var för brutala. Jag blev argsint, tappade humöret och ville skada mina nära och kära.

Beslutet att upphöra med medicineringen är ett beslut han enligt SVT fått stöd för från sina behandlande läkare, som intygar att han gjort vad han kunnat för att motverka konsekvenserna av narkolepsin.

Detta har dock fått Läkemedelsförsäkringen, som ägs av läkemedelsindustrin, att sänka Fredriks ersättning med 75 procent till 4075 kronor i månaden istället för att – som tidigare – betala hela hans inkomstbortfall. Argumentet för detta är just att han inte följt läkarnas rekommendationer och avstått medicinering.

— Ja det finns en regel som säger att man som skadelidande ska göra vad man kan för att begränsa skadans inverkan. Och finns det läkemedel att ta så begränsar man ju skadans inverkan, säger Läkemedelsförsäkringens VD Robert Ström till SVT. Han kan dock inte kommentera Fredriks fall specifikt.

— Det är helt absurt att läkemedelsförsäkringen sänker min ersättning för att jag inte kan ta de här medicinerna, säger Fredrik till SVT.

Enligt Mats Wikner, juridiskt ombud för de narkolepsiskadade, finns fler som delar Fredriks situation:

— I dagsläget är det ett tiotal personer som inte får full ersättning för inkomstförlusten på grund av att de inte är optimalt medicinerade eller avstår från mediciner, säger Wikner till SVT.


  • Publicerad:
    2020-10-23 17:00