KULTUR. Vad tror du skulle kunna leda till STF (skiten träffar fläkten, efter det amerikanska katastrofuttrycket, when the shit hits the fan) och hur skulle världen kunna tänkas vara efter? Skulle ett stort kärnvapenkrig störta ner mänskligheten i en ny mörk medeltid eller kommer klimatförändringar göra planeten till en stor öken där människorna måste kämpa mot varandra för sin överlevnad?

Efter katastrofen, naturen börjar ta igen världen.

Det finns väldigt många filmer på just detta tema och många olika mardrömsscenarion har filmatiserats. Under 50-60 talen var det utomjordiska hotet vanligast men det förändrades när George Romeros Night of the Living Dead presenterade zombieutbrottet för världen år 1968.

Under 70-talet började den motorburna apokalypsen ta form. I detta helvetesscenario befolkas jorden av motorburna gäng efter att samhället brakat samman. Ofta kämpar dessa laglösa motordårar om drivmedel på världens postapokalyptiska motorvägar medans 90-talet såg en våg av filmer med klimatförändringar och asteroider som ett möjligt hot.

Den postapokalyptiska kampen om drivmedel skapar fantasifulla fordon och karaktärer.

I dagsläget är zombie-epidemier det absolut vanligaste temat. Alltifrån porr till komedier, romantiska dramer och bloddrypande skräckfilmer strömmar fram i en aldrig sinande ström av mer och mer urvattnade zombiefilmer.

Men det finns även en stor mängd andra fantasifulla vinklingar på apokalypsen och genren verkar vara populärare än någonsin. Det görs mycket film som kretsar runt kollapsen av världsekonomin, kärnvapenkrig, utomjordingar eller klimatförändringar och det finns en del som enbart fokuserar på livet efter STF och låter orsakerna vara höljda i dunkel.

Då det finns en väldigt stor mängd av filmer i denna kategori som är sevärda listar jag upp fem stycken i olika stadier av en tänkbar apokalyps. Vi börjar med själva kollapsens början och avslutar vår apokalyptiska resa i framtiden och mänsklighetens pånyttfödelse.

5. Kollapsen. Mad Max, 1979. I det här upplägget har jordens befolkning blivit alltmer dekadent och laglös. När kriminaliteten börjar breda ut sig på allvar leder det till att hela systemet börjar kollapsa. Här får vi följa Max, en hårdnackad polis spelad av Mel Gibson. Max ser hur kriminaliteten börjar ta över alltmer och hur det korrupta rättssystemet misslyckas med att stävja problemen och upprätthålla lag och ordning. När den kriminella dekadensen blir alltför personlig tar Max lagen i egna händer och skapar verklig rättvisa.

Mad Max, en film om mänsklighetens förfall.

Vi som följt filmserien Mad Max vet tyvärr redan att dekadensen är mycket större än Max och ju fler filmer som görs om den motorburna rättvisan, ju längre från civilisationen driver mänskligheten. Här vill jag dock höja ett varningens finger. Mad Max – Beyond Thunderdome bör man stänga av efter första halvan och förbli lyckligt ovetande om spektaklet som följer och slippa se Mel Gibsons kanske svagaste filmiska ögonblick.

4. Preppern. 10 Cloverfield lane, 2016. Hur skulle livet te sig efter STF för någon som förberett allt under flera år i minsta detalj i en bunker? I den här filmen spelar John Goodman en prepper som tänkt på allt utom de som han räddar till säkerheten. Utan att säga för mycket kan jag lova en väldigt underhållande och medryckande berättelse som utmynnar i ett väldigt överraskande slut.

10 Cloverfield Lane, en film om en prepper och kampen i bunkern.

3. Överlevaren. Survivalist, 2015. När man inte har en bunker eller när förnödenheterna börjar ta slut måste man bege sig ut. Flest fördelar är givetvis skogen med allt den erbjuder. Fast efter ett tag börjar de flesta av de som överlevt också inse detta vilket oavkortat kommer att innebära en kamp mot andra överlevare vilket i sig kan bli en väldigt otrevlig faktor. Slänger man dessutom in kvinnor till någon som levt i en enslig stuga de sista åren har du ett bra recept för trubbel.

Survivalist, en film om överlevnad.

2. Äta eller ätas. Hell, 2011. Ett obehagligt resultat av matbristen som kan uppstå när man lämnat bunkern och börjar bege sig ut är som sagt människorna man mot all förmodan skulle tvingas att möta. I desperata tider tvingas människor till desperata handlingar och ju längre tid utan mat desto desperatare. Lägg därtill en katastrof av det allvarligare slaget som i denna tyska film så har du en berättelse om en väldigt obehaglig framtid. Detta är dessvärre något vissa mänskliga element faller till relativt snabbt så en ren fiktion kan man tyvärr inte kalla denna tyska helvetesskildring.

Hell, filmen om framtidens helvete.

1. Ur askan. Doomsday, 2008. Efter mänsklighetens primitiva bakåtgång som mest troligt blir följden av en apokalyps kommer någon form av nytt samhälle att växa fram. I denna engelska framtidsskildring har mänskligheten gått in en slags modern medeltid. Detta fantasifulla framtidsscenario var väldigt populärt under 80-talet då det kom en stor mängd liknande filmer. Man kan se denna väldigt roande och obehagliga berättelse som en slags hyllning till just dessa filmer.

Doomsday, en film om livet efter katastrofen.

I framtidens Skottland har ett virus slagit hårt och en stor karantänzon har upprättats. Då viruset börjar sprida sig beger sig en grupp in i karantänzonen i jakt på ett botemedel. Utvecklingen som folket genomgått i karantänzonen visar sig vara något av mänsklighetens primitiva baksida och vi dras snabbt med i ett rafflande äventyr där hela mänsklighetens framtid står på spel.

En annan film som behandlar detta ämne på ett väldigt roade sätt är den senaste Mad Max filmen, Fury Road. Men för att inte Mad Max ska ta över hela listan kommer en artikel om enbart Fury Road snart på Nordfront i vilken den feministiska vinkeln av Mad Max kommer att analyseras.


  • Publicerad:
    2017-02-19 08:30