INTERVJU. Radio Islams grundare Ahmed Rami berättade nyligen i podden Mimers Brunn om hans förhållande till Socialdemokraterna och hur regeringspartiet understödde antisionismen.

Ahmed Rami utanför kungliga slottet. Foto: Nordfront.

Idag kan det förefalla otroligt, men det fanns en tid då topparna inom det politiska etablissemanget och de ledande kulturarbetarna i Sverige ställde sig bakom antisionistiska tankar och var kritiska mot Israel. Detta fick ett abrupt slut efter en samordnad judisk kampanj, berättar Ahmed Rami som bevittnade det hela på nära håll och själv drabbades. Utgången bekräftade också vilka som har den egentliga makten i Sverige.

Ahmed Rami kom till Sverige från Marocko som politisk flykting 1973. Han var arméofficer och hade deltagit i general Mohamed Oufkirs kuppförsök mot kung Hassan II. I Sverige fick han politisk asyl. Detta blev en stor nyhet när han kom till Sverige. Sveriges Television och Sveriges Radio var på plats, men också stora internationella tidningar som New York Tims och Le monde.

Men det var inte bara medier som fattade intresse för Ahmed Rami utan också regeringen. Planet hade knappt hunnit landa förrän Rami blev inbjuden till middag hos Olof Palme i hans hem i Gamla stan.

— Första kontakten jag fick med Sverige var med Olof Palme som var statsminister, bekräftar Rami i programmet.

Rami skulle komma att få flera kontakter inom den svenska socialdemokratin. Förutom Palme blev han också vän med Sten Andersson och Anna Lindh som bägge senare skulle bli socialdemokratiska utrikesministrar. Anna Lindh medverkade senare i Radio Islam, en närradiokanal som Rami startade 1987 och som var uttalat Israel-kritiskt.. På frågan om de hade några kritiska synpunkter på Ramis inställning till Israel och Palestina-frågan svarar han:

— Tvärtom. Det var just att de gillade mina åsikter om Israel. Sten Andersson sa åẗ mig att du behövs i Sverige, för du kan säga vad vi tänker men inte vågar säga.

Även kulturpersonligheterna Jan Guillou och Jan Myrdal samt Miljöpartiets grundare och första språkrör Per Gahrton var några som medverkade i Radio Islam.

Att socialdemokratins toppar inte skulle ha känt till Ahmed Ramis åsikter är ytterst osannolikt. Ramis första politiska insats i Sverige var när han bjöds in till en LO-konferens i Uppsala för att tala om arbetarrörelsen i Marocko. Han utnyttjade tillfället till att tala om hur “Israel har ockuperat Sverige” genom att tillskansa sig kontroll över svensk massmedia.

I slutet på 1980-talet verkade en indisk författare vid namn Salman Rushdie som hade gjort sig ett namn och erhållit massmedias hyllningar genom att kritisera islam. Ahmed Rami trodde att rätten att kritisera religioner även skulle innefatta kritik mot Israel och judendomen. I Radio Islam kritiserade Rami framförallt judendomens syn på judarna som herrefolk över alla andra folk. Detta blev början på en massiv judisk kampanj riktad mot honom.

— När jag kom hit tog de mig som en hjälte, men när jag började kritisera Israel blev jag stämplad som kriminell i massmedia, berättar Rami.

Att det tog så lång tid att karaktärsmörda Rami kan ha berott på att han var invandrare och att han delvis var skyddad av regeringspartiet.

— Det tog ett tag för dem att svartmåla mig. Det var ett nytt fenomen för dem och det tog en tid innan de hade anpassat sin taktik mot mig, säger han.

1989 åtalades Ahmed Rami av Justitiekanslern för hets mot folkgrupp, framförd dels över radiostationen, dels i boken Vad är Israel?. Anmälan till JK gjordes av Svenska kommittén mot antisemitism. En av dem som tidigt försvarade Ramis rätt till yttrandefrihet var Jan Guillou.

I samband med rättegången initierade den judiskt ägda pressen i Sverige en kampanj i syfte att dels få Rami dömd, dels göra kritik mot Israel försvårande i Sverige. Kampanjen lyckades och Rami dömdes till sex månaders fängelse.

Bonnier var dock inte den enda judiska aktör som använde sitt inflytande. Under rättegången mot Rami blev han uppringd av överrabinen Morton H Narrowe, en jude från New York vid Judiska Församlingen, som kom med ett egendomlig förslag.

— Han sa till mig att jag ringer för att jag har ett förslag, en deal om du så vill. Han sa: “Nu är du förbjuden i alla massmedier, men om vi kommer överens om att du bara slutar kritisera Israel och judar kommer du få alla tidningar öppna för dig”, berättar Rami.

Rami vägrade att anpassa sig efter hot vilket kom att få konsekvenser för honom personligen. Hans forna vänner svek honom, och en av dem vittnade dessutom mot honom under rättegången. Han blev persona non grata inom etablissemanget och socialdemokratin svek honom.

Efter att judisk media initierat hetskampanjen mot Ahmed Rami tog socialdemokratin avstånd och svor sig fria från anti-sionistiska åsikter. Sverige hade då redan gjort eftergifter till judisk makt i Sverige då Palme 1975 ingått i ett hemligt avtal med den judiska företrädaren David Schwarz om att införa mångkultur i Sverige – en kampanj som Bonnier drivit i tio år. Nu lyckades man även kraftigt försvåra kritik mot Israel samtidigt som man fick total kontroll över regeringspartiet. Socialdemokraterna är som bekant ett helt annat parti idag.

Historien kring Radio Islam och den politiska maktens reträtt bekräftar vilka som har den egentliga makten i Sverige. Att en liten klick människor inom media kan få ett så stort och mäktigt parti som socialdemokraterna – Sveriges folkvalda – att dansa efter deras pipa går emot allt vad “demokrati” säger sig stå för.

Det skulle kunna ha slutat olyckligt, men Radio Islam gav aldrig upp kampen. 1996 blev den förre närrradiokanalen en webbsida vilket blev en ännu större plattform för att nå ut till folk med information om judisk makt i både Sverige och världen. Den omfattande kartläggningen av hur judisk makt-rörelsen ser ut och verkar kom att bli den största politiska insatsen som Radio Islam gjorde.

Ursprungligen publicerad på Nordisk Radio.


  • Publicerad:
    2020-06-12 11:40