Muslimer i Kina får ”politisk utbildning” i läger

KINA. Den kommunistiska regimen i Kina fortsätter att sätta hårt mot hårt gentemot landets muslimska minoriteter. I ett nytt drag skickas muslimska medborgare på politiska omskolningsläger, som regimen beskriver som ”internatskolor”.

Det turkiska uigurfolket sägs vara särskilt drabbade av den kinesiska regimens nya omskolningsinitiativ mot landets muslimer.

Sedan april i år har kinesiska myndigheter skickat personer från muslimska minoritetsgrupper, som exempelvis det turkiska uigurfolket från Xinjiangprovinsen, till politiska utbildningsläger. Detta upprör Human Rights Watch, som uppmanar den kinesiska kommunistregimen att med omedelbar verkan stänga ned omskolningsverksamheten.

Kinesiska myndigheter beskriver istället verksamheten som ett sätt att motverka extremism. Lägren i sig menar man påminner om ”internatskolor, fast med lite annat innehåll”.

Xinjuiangprovensens lokala myndigheter har sedan tidigare gjort sig kända för att slå ned hårt mot sin muslimska befolkning. I april, med andra ord samtidigt som omskolningslägren sägs ha börjat med sin verksamhet, kunde Nordfront rapportera om att man instiftade flertalet nya lagar som riktades mot muslimer och uttryck av muslimsk tro. Exempelvis förbjöd man flerrtalet muslimska kännetecken, däribland män med ”långa och onormala skägg”, kvinnor med burka och att namnge sina barn med vissa religiösa namn kopplade till islam.

Enligt myndigheterna lider många uigurer av ”problematiska idéer”, som man menar har spridit sig till Xinjuiang från Mellanöstern via Centralasien. Dessa idéer inkluderar uigurisk nationalism, extrem religiositet samt tendenser att identifiera sig med pan-turkiska och pan-islamiska identiteter – något som strider mot den kinesiska regimens idéer om statsnationalism och en förenad kinesisk identitet.

Källa:
China: Free Xinjiang ‘Political Education’ Detainees

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om