Muslimer i Växjö får tillstånd till högt böneutrop – men katoliker får inte ringa i klocka

RELIGION. Under tisdagen meddelade Växjö-polisen att man ger tillstånd för stadens muslimer att ha böneutrop via en högtalare varje fredag. Men när den katolska församlingen i staden ville ringa i klockor vid sin kyrka fick de avslag – eftersom det kunde störa omgivningen.

Muslimska böneutrop i alla ära – med vid katolska klockringningar på söndagar drar Växjö-polisen en gräns. Foto: Sebastian Thorstensson (CC BY-SA 3.0).

Det var under tisdagen som polisen i Växjö gav tillstånd till Stiftelsen Växjös muslimer att via en högtalare sända böneutrop över staden varje fredag. Beslutet har varit kontroversiellt och till och med kritiserats av mångkulturvurmande kommun- och riksdagspolitiker.

— Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen, kommenterade kommunalrådet Anna Tenje (M) till TT.

Polisen hänvisade i sitt beslut till ordningslagen och de lokala ordningsföreskrifter som finns i Växjö kommun, och menade bland annat att böneutropet inte kommer att påverka varken ordningen eller människors hälsa eftersom det kommer att sändas på dagtid och endast en gång i veckan. Detta trots att det finns både bostäder och skolor i närheten.

Men nu har Smålandsposten uppmärksammats att Sankt Mikaels Katolska församling i Växjö har nekats att ringa i en klocka på söndagar inför högmässa – med motiveringen att kyrkan ligger i ett villaområde och att det kan störa de boende.

— Vi har ingen kyrkklocka utomhus, det har vi fått nej till när vi en gång ansökte, berättar fader Ingvar Fogelkvist, kyrkoherde i Sankt Mikaels församling.

Istället får församlingen använda en liten klocka inomhus som man ringer i.

— Meningen var att vi skulle ha en mindre klocka utomhus, ingen jätteklocka men ändå så att man kunde markera att gudstjänsten börjar, berättar Fogelkvist.

Med tanke på beslutet att tillåta muslimska böneutrop i Växjö funderar nu katolikerna på att återigen ansöka om tillstånd.

— Det är ju en gammal kristen tradition, så det är ju nåt som hör till en kyrka att det finns en kyrkoklocka och jag tror inte heller att de flesta som bor här har något emot att man ringer i den under några minuter varje söndag, förklarar Fogelkvist.

Nordfront har tidigare rapporterat om att Svenska kyrkan applåderar det muslimska böneutropet som snart kommer att ljuda över Växjö.

”Framförallt är jag glad över att beslutet visar att religionsfriheten gäller brett i vårt land. Vi tar lätt religionsfriheten för given, men den som kan sin historia vet att vi inte kan göra det. Religionsfriheten är viktig att värna såväl för oss kristna som för andra”, skrev exempelvis Växjö stifts biskop Fredrik Modéus i ett uttalande.

Böneutropen har även stöd av Sveriges judar, där bland annat Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, har uttalat sig kritiskt mot de som är emot böneutrop och anklagat dem för att inte ”främja integrationen”.

Men enligt en undersökning som Sifo och TV4 har gjort vill så många som 60 procent av alla svenskar förbjuda muslimska böneutrop, medan ytterligare 19 procent är tveksamma till dem.

Källor:
Polisen tillåter böneutrop via högtalare
Katolska kyrkan nekades klockringning — kunde störa villaområde

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Karl A says:

  KDs Ebba Busch Thor söker desperat efter någon valfråga som kan lyfta partiets urusla opinionssiffror. Detta är ju gefundenes Fressen; hon borde sluta hora för muslimerna och istället värna dem som partinamnet Kristdemokraterna anspelar på.

  Ebba, åk till Växjö och starta en folkresning mot böneutrop, terrorattacker och gruppvåldtäkter och sen kan du fortsätta med att ta itu med judarna!

  Jag garanterar; det blir minst 15% i valet.

 • Minns med vemod de vackra tonerna från klockringningarna på Söndagar från både protestantiska kyrkor och katolska i Berlin. Det kan väl för 17 inte jämföras med en skrikande arab. Polisen i Växjö tycks vara lika tondöva som deras biskop.

 • nordbo nordbo says:

  Den komplett ryggradslöse lövhen skyller på (((domstolarna))) gällande våldtäktsvågen,och polisen ger ut tillstånd till den slutaktiga (((integrationen)))

  Som taget ur Sions protokoll om att skapa värdebefolkningens förakt/hat mot sin egen regering. (domstolar,polis,andra inrättningar i samhället)

  Går som tåget för den gränslösa makten som sätter direktiven mot alla duktigt avlönade drönare (se ovanstående stycke)

  Nästan alla inom riksdan/kommun är fullt medvetna idag att ”allting” tas ifrån dom ifall de inte följer sitt påtvungna knapptryckande i lokalerna – man kan verka vara emot vissa samhällsförstörande förslag i (((utfrågningar))), men det är ett spel så inte processen och tydligheten i deras hyckleri ska gå allt för fort.

  Någon som tror att detta enormt moraliskt fördärvade land har 50% stöd bland det röstberättigande.? (även om man räknar ihop alla partier, vilket är tricket sen länge för att uppnå just 50%)

 • Klockringning ska öht inte jämföras med en skrikande brunstig gris på speed.


 • Lämna ett svar