Muslim ville inte smaka fläskkött – får skadestånd

DANMARK. En muslimsk kvinna som utbildade sig till näringsassistent uppmanades att smaka på fläskköttet hon hade tillagat, något hon vägrade att göra. Nu får hon skadestånd från skolan efter att en domstol slagit fast att hon blev kränkt.

grisfarm

Kvinnan påbörjade sin utbildning medveten om att fläskkött skulle komma att ingå i kursen. Hon slapp dock att äta fläskköttet under sin praktiktid och under lektionerna på skolan. Men 2010 införde utbildningsrådet nya regler där eleverna skulle smaka på den mat som de tillagade, något skolan såg till att följa.

Kvinnan vägrade dock att smaka på de rätter där det ingick fläskkött, något som resulterade i att hon kallades till samtal med studievägledningen. Där fick hon veta att hon måste smaka på maten, men att hon inte behöver svälja fläskköttet. Man diskuterade även hennes stora frånvaro, något hon var tvungen att ändra på. Skulle eleven inte gå med på detta skulle det få konsekvenser för hennes utbildning.

Kvinnan valde då att anmäla skolan till nämnden för likabehandling, som yrkade på att kvinnan skulle få 70 000 danska kronor i skadestånd för ”kränkningen”. Ärendet avgjordes nyligen domstol och skolan tvingas att betala 40 000 danska kronor till kvinnan för det inträffade.

Källa:
Vestjysk skole tvang muslimsk elev til at smage svinekød

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments