Multikultikaos i Göteborg

SVERIGE. I förmiddags utbröt det kravaller i centrala delar av Göteborg. Upploppet startade vid Plusgymnasiet men spred sig snabbt till Nordstan.

Utsända från Nordfront var på plats vid Plusgymnasiet under eftermiddagen

Utsända från Nordfront var på plats vid Plusgymnasiet under eftermiddagen

Upptakten till händelsen är ett instagramkonto som skapats av en kvinnlig elev på plusgymnasiet. Följare av kontot uppmanades att lägga ut bilder på ”orrar” – ett persiskt ord för slampa. Kontot fick på kort tid många följare och flickor så unga som 12 år har hängts ut. Orre

Av okänd anledning läckte identiteten på skaparen av kontot ut, en 17-årig bosnisk student på Plusgymnasiet. Då hennes identitet avslöjades valde hon att publicera namn på de som skickat in bilder, för att dra uppmärksamheten åt ett annat håll.

Detta gjorde att hon fick både tjejer, tjallare och deras kompisar och släktingar emot sig.

Igår kväll samlades ett 40-tal ungdomar utanför hennes hem för att hämnas, men inget allvarligt inträffade.

När identiteten bakom instagramkontot blivit känd så startades en Facebbokgrupp, ”World war 3 på plusgymnasiet”. Deltagarna i gruppen manade till samling på plusgymnasiet för att väl på plats misshandla den utpekade flickan.

Strax efter halv tolv rusade ett stort antal ungdomar mot gymnasieskolans entré på Kämpegatan 7. Eleven bakom instagramkontot verkar ha befunnit sig i skolan, men ska ha skyddats av polisen (eventuellt i skolans källare).

400-500 ungdomar samlades vid Plusgymnasiet som helt stängdes ner – ingen fick lämna skolan eller komma in. Ett par misshandelsfall skall ha skett. Polisen spärrade av skolan, och körde bort ungdomarna mot Gullbergs strandgata. Men tumultet eskalerade. Fler och fler poliser kallades till platsen där ungdomar kastade sten och flaskor mot poliser och bilar.

Vid 13.30 hade en stor grupp ungdomar tagit sig in i Nordstan där polisen grep ett flertal. Personer som befann sig i Nordstan flydde in i butiker. En grupp på ett 20-tal våldsamma ungdomar motades ut på gatan mot Centralstationen av poliser, efter att flera grupper drabbat samman i slagsmål.

McDonald´s och Elgiganten har stängt.

Polisen slog en ring runt Brunnsparken och hindrade ungdomar från att ta sig in. Hundratals ungdomar befann sig på plats och de stökiga bussades bort av polisen.

Tumultet har nu spridit sig till Götaälvbron, där en fotograf som dokumenterar kaoset blir misshandlad.

Brunnsparken rensades på folk. Vuxna fick passera men tillåts inte uppehålla sig inom det avspärrade området. Det fanns minst 20 poliser på plats. Kl 14.30 vidgade polisen ringen mot Drottningtorget.

Strax efter kl 15.00 släppte polisen på avspärrningarna och i skrivande stund har polisen omhändertagit 27 ungdomar.

Tumultet vid skolan har klassats som Särskild händelse av polisen.

Samtliga bilder och filmer från händelsen visar att pöbeln nästan uteslutande består av rasfrämlingar. Aftonbladet har dock valt att redigera sin film för att ge sken av att pöbeln är ett helt vanligt ungdomsgäng.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om