MSB byter åsikt om eldningsförbud: ”Att grilla på en altan innebär inte någon risk”

INRIKES. MSB byter åsikt och stödjer nu länsstyrelserna, Räddningstjänsterna och Polisen om att eldningsförbud inte ska omfatta grillning av kött på tomten. Det innebär att SVT:s journalister står ensamma i sin kamp mot grillningarna.

Inte längre risk för skogsbrand, enligt MSB.

Under förra årets varma sommar med många skogsbränder utbröt ett storbråk mellan svenska myndigheter om vilken omfattning eldningsförbudet skulle ha. Framförallt bråkades det om det skulle vara olagligt för medborgare att grilla kött i grillar på sina egna tomter.

På ena sidan, förbudssidan, stod Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under ledning av tidigare rikspolischefen Dan Eliasson, tillsammans med vänsterjournalister som försöker få folk att äta mindre kött.

På den andra sidan, som ville fortsätta äta grillad mat och inte såg metallgrillar på tomten som ett verkligt problem, stod många länsstyrelser, räddningstjänster och polisen.

Storbråket om eldningsförbudet ledde till svårigheter för medborgarna att veta vilka regler som egentligen gällde. Detta eftersom räddningstjänsterna, länsstyrelserna, kommunerna, MSB och journalisterna utfärdade sina egna eldningsförbud som inte stämde överens med varandra.

Bland annat sände SVT ut falska nyheter om att länsstyrelser som inte hade utfärdat grillningsförbud på tomten hade gjort det och snart skulle avsluta förbudet. Detta samtidigt som man i andra artiklar hetsade mot samma länsstyrelser och försökte tvinga dem att följa MSB:s rekommendationer om ett totalt förbud mot grillad mat.

SVT försökte också att hetsa medborgare mot varandra genom att propagera för att vänstermänniskor skulle polisanmäla grannar som grillade kött på sin veranda. Något som bara de mest lättlurade gick på, men som skulle ha vållat oerhörda problem för polisen om uppmaningen hörsammats. I praktiken fungerade SVT:s rapportering mest som ett hot.

Men nu drabbas SVT av ett bakslag då MSB ändrar sig och går på Räddningstjänstens bedömning om att matlagning på tomten inte leder till skogsbränder.

— Att grilla på en altan innebär inte någon risk för omfattande skogsbränder så därför bör det inte omfattas av eldningsförbud i framtiden, säger Patrik Perbeck på MSB.

MSB tycker nu att de omfattande eldningsförbud som infördes förra sommaren var onödiga. Nu ska MSB ta fram vettigare riktlinjer kring eldningsförbud där det kommer att framgå att grillning i egna trädgårdar inte ska förbjudas vid beslut om eldningsförbud.

Det återstår att se hur  journalisterna ska hantera den nya verkligheten.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Fredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Hur formulerade sig SVT när de uppmanade vänsterblivna tittare att anmäla sina grannar? Gick det till ungefär som när de hotade nationellt sinnade tittare med polisanmälningar om de delade varningsbilder för mångkulturen efter terroristernas mord på de invandrar- och mångkulturellt förtjusta blonda skandinaviska kvinnorna som halshöggs i Marocko? Hur uttryckte de sig? Finns det inga nyheter om hur MSB nästa gång ska hantera omfattande växthusgasförhöjande skogsbränder som vi hade 2014 och 2018? Fortfarande ingen katastrofberedskap för sådant? Tänk att ”folket” accepterar att Löfven sitter kvar efter att ha struntat i försöka släcka bränderna i somras. Hade räckt för en avsättning… Läs mer »