Motståndsrörelsen på Nordens topp

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen besteg i lördags Galdhöpiggen – Nordens högsta berg. En socialdemokrat och journalist var också på fjället och beskriver aktivisternas närvaro som ”ondska”.

art1

Aktivister från Motståndsrörelsens besteg i lördags Galdhöpiggen – Nordens högsta berg. På toppen hissade man Motståndsrörelsens fana och tog bilder, något som journalisten och socialdemokraten Elisabeth Skarsbø Moen noterade.

I lördags publicerade Skarsbø Moen en bild, tagen från långt håll, på Motståndsrörelsens aktivister på sin Facebook-sida. I texten under bilden beskriver hon Motståndsrörelsens varande på fjället som ”ondska”.

art2

Kränkande att nationalsocialister vistas i naturen
Skarsbø Moens kollegor på NRK snappade raskt upp saken. I en artikel under namnet ”Hissade nazi-flagga på Galdhøpiggen” uttalar hon att det är ”otroligt kränkande” att ”nationalsocialister använder norsk natur för att torgföra sina idéer”.
Enligt Skarsbø Moen ska samtliga motståndsmän ha varit ”blankrakade” och haft på sig en t-shirt där det stod ”Nationell Frihetskamp”. Detta är dock en sanning med vissa modifikationer. Av alla aktivisterna var en ”blankrakad” och hade på sig den ovan nämnda t-shirten.

Något som ska ha gjort henne extra provocerad var att Motståndsrörelsens fjälltur skedde så nära inpå 22 juli. På sin Facebook-sida att det ”bara är fyra dagar sedan vi tog markerade tog avstånd från dessa idéer, som tog ungdomar ifrån oss”.

art3

Om vi vill använda norsk natur så gör vi det
I samma artikel blev även Motståndsrörelsens Haakon Forwald intervjuad. Forwald säger till NRK att han förväntade sig att det skulle kunna komma en reaktion på turen, men att han inte har mycket till övers för Skarsbø Moens synpunkter. ”Om hon blir stött av att andra har politiska uppfattningar hon inte delar, så får hon bli det”, uttalar Forwald.
Apropå att Skarsbø Moen känner sig kränkt över att nationalsocialister vistas i norsk natur uttalar Forwald att ”om vi vill använda norsk natur så gör vi det”.

Polisen uttalar sig
Hallgrim Ous, operationsledare vid polisen i Gudbrandsdalen, berättar till NRK att de är medvetna om händelsen. Enligt Ous ska de ha fått uppgifter om att ”nynazister tältade vid Spiterstulen turisthytte”, men eftersom det endast handlade om ”ett gäng på fjälltur som inte gjort något straffbart”, sattes det inte in några åtgärder.

Nordfront kommer vid ett senare tillfälle att publicera flera artiklar samt en film om turen till Galdhøpiggens topp.

Ursprungligen publicerat på Nordfront.net.

Källa:
Heiste flagg på Galdhøpiggen

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments