Motståndsrörelsen demonstrerade till stöd för Gyllene gryning

MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Under lördagen höll Nordiska motståndsrörelsen en stöddemonstration för Gyllene gryning i Stockholm. Här följer en summering.

600-3

Det var i lördags kväll som Nordiska motståndsrörelsen arrangerade en demonstration till stöd för det grekiska partiet Gyllene gryning. Partiet har den senaste tiden tvingats utstå hårda prövningar, vilka kulminerat när två av deras medlemmar, Giorgos Fountoulis och Manolis Kapelonis, sköts ihjäl utanför deras högkvarter i Aten.

Till ljudet av flyglarm gick Motståndsrörelsens aktivister samlat in på Karlaplan i Stockholm, som var mötesplatsen. På plats hade en pöbel av hundratals vänsterextremister samlats i en motdemonstration och ockuperat samlingsplatsen. Ett stort antal poliser var också på plats för att hålla grupperna åtskilda.

Motdemonstranterna stod samlade i en stor grupp och ropade slagord som ”inga rasister på våra gator” och ”nassesvin”, spottade, pekade finger, skränade och ropade könsord. Mindre bråk uppstod med munhuggande, knallskott och annat. Motståndsrörelsens aktivister och kamrater som hörsammat kallet att sluta upp i stöddemonstrationen ställde sig sedan upp för avmarsch.

600

Tre och tre ställde de deltagande upp sig i vad som skulle bli ett fackeltåg med 93 deltagare. Motståndsrörelsens sköldbärare stod i fronten och fanbärarna rakt bakom. Facklor delades ut och tändes innan demonstrationen började.

Tätt följda av polis och motdemonstranter tågade man mot den grekiska ambassaden. Efter ganska kort tid uppstod den första sammanstötningen. Bengaliska eldar, flaskor och stenar regnade, men Motståndsrörelsen stod fast och avvärjde alla angrepp. Polisen skiljde grupperna åt och marschen kunde fortsätta vidare mot ambassaden.

Efter att ha nått sitt mål samlades alla deltagare i en halvcirkel utanför ingången till den grekiska ambassaden för att lyssna till ett tal av Motståndsrörelsens aktivist Julius Blomberg.

Blomberg talade om den grekiska regimens förföljelse av Gyllene gryning och mordet på de två medlemmarna utanför partiets högkvarter den 1 november. Vidare talade han om vikten av solidaritet med våra grekiska kamrater och att Gyllene grynings kamp inte enbart handlar om att de slåss för Grekland utan för hela Europas framtid.

— Gyllene Grynings kamp är även mer än en inhemsk bedrift – deras strävan verkar inspirerande för hela Europa – inte minst dess norra delar, och partiets namn är numera känt, och fruktat, över hela jorden. Var vissa om att fienden vill allt annat än att deras, ibland hårdföra metoder och ofta kompromisslösa budskap blir något som sprider sig i den europeiskättade världen. Min sista mening tar jag på engelska för tydlighetens skull: WE STAND WITH GOLDEN DAWN!

Se video från talet här:

Efter att talet var avslutat och facklorna slocknat skulle färden gå vidare mot en T-banestation i närheten. Alla ställde upp på det sätt man gjorde på Karlaplan och tågade iväg från ambassaden. Inte mer än femtio meter längre ner i gatan, där polisen satt upp avspärrningar, möttes deltagarna av motdemonstranter som kastade flaskor, stenar och bengaliska eldar. Knallskott kastades och ljudet dånade. Skrikande poliser både till fots och till häst skyndade sig till platsen, men innan de hunnit komma fram spred rökgranater en grön rök och Motståndsrörelsens aktivister rev avspärrningarna och jagade bort den pöbel som hade gått till angrepp.

Se video från tumultet här:

600-2-460x305

Över polisens avspärrningar och genom en massiv grön rök fortsatte alla mot tunnelbanan. Vid Karlavägen, en stor gata att korsa, inträffade nya sammandrabbningar med motdemonstranter på alla sidor. Stämningen var påtaglig och i vad som framstod som en krigssituation försvarade Motståndsrörelsen handfast sin rätt att demonstrera.

I tumultet som uppstod fick en av aktivisterna en flaska kastad i huvudet av en motdemonstrant och batongslag mot huvudet av polisen. Aktivisten fördes senare till sjukhus men är nu utskriven och på bättringsvägen.

600-1-460x305

Efter tumultet fortsatte resan och deltagarna blev guidade till en tunnelbanestation som var tömd på människor eftersom polisen hade evakuerat för Motståndsrörelsens skull. Med polisen i släptåg åkte deltagare till den ursprungliga samlingsplatsen. På plats tackade en av aktivisterna via megafon alla som var med, vilket möttes av stora applåder från en ett gäng slitna deltagare som alla var nöjda med kvällens demonstration.

I efterhand kan man inte annat än konstatera att det nordiska motståndet lever och mår bra!

Tack alla som slöt upp!

Klicka HÄR för att få tillgång till alla livestream-filmer som publicerades på lördag kväll.

Nordfront kommer inom kort publicera fler artiklar och en film om stöddemonstrationen i Stockholm.

Aftonbladets film går att se nedan:

Snap15

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments