RECENSION. Martin Saxlind recenserar här Motståndsrörelsens 20-årsbok som släpptes den 10 mars.

Nu har det varit möjligt att köpa ”Motståndsrörelsen – 20 år av revolutionär kamp” i lite över en vecka via Nordfronts tillfälliga webbshop, vilket många också har gjort.

Själv smygläste jag boken redan förra året då jag korrekturläste den. Vanligtvis är korrekturläsning en lite tröttsam syssla när man hållit på med det länge, men när det gäller 20-årsboken var det inte fallet.

Framför allt var det för mig väldigt givande att läsa de årskrönikor i boken som skildrar Svenska motståndsrörelsens tidiga år. Genom att läsa Folktribunen och samtala med personer som var med från början har man tidigare kunnat bilda sig en fragmentarisk uppfattning om rörelsens tidiga utveckling. I 20-årsboken får man en mer sammanhängande beskrivning av hur Motståndsrörelsen steg för steg har utvecklats. Årskrönikorna börjar således 1997 när organisationen offentliggörs genom tidningen Folktribunen och därifrån får man följa utvecklingen fram till idag.

Mycket handlar så klart om aktivism och många spännande konfrontationer skildras, oftast med lyckligt slut men även några incidenter där det gick mindre bra.

Boken går också från ett mer internt perspektiv än vanligt in på saker som nedläggningen av Nationell Ungdom, expansionen till övriga nordiska länder samt olika splittringar och konflikter som ägt rum under rörelsens historia. Vad gäller interna konflikter går boken in på somligt som organisationen tidigare inte har uttalat sig om, men det rör sig ändå om saker som varit synliga för utomstående och där det idag inte längre finns någon anledning att inte spela med öppna kort. Det ska också sägas att konflikter inte är något som tar upp ett oproportionerligt stort utrymme i boken eller förändrar Motståndsrörelsens nuvarande förhållande till någon.

Utöver den kronologiska skildringen av Motståndsrörelsens historia innehåller 20-årsboken 14 personliga kapitel där mångåriga aktivister skriver om sin tid i Motståndsrörelsen och syn på kampen. De kapitlen ger boken en mer personlig sida och skapar variation från de lite mer torrt rapporterande årskrönikorna.

Jag misstänker att många läsare med rätta särskilt kommer uppskatta Emil Hagbergs personliga kapitel om att befria sig från en borgerlig bakgrund. Jeff Hedes kapitel tyckte jag också stack ut som lite extra intressant och mångfacetterat.

Boken bjuder på intressant läsning för allt från kritiska journalister som vill göra seriös research om Motståndsrörelsen till aktivister, sympatisörer och mer allmänna betraktare av den nationella rörelsen i Sverige. Utöver cirka 290 sidor text innehåller den stilrent utformade boken i slutet ett 30-tal sidor med bilder från Motståndsrörelsens 20-åriga historia.

För närvarande går boken att beställa HÄR.


  • Publicerad:
    2018-03-19 13:25