Motståndsmän i Norge frikända för politiska yttringar

NORGE. Tre medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i Norge blev i dagarna frikända i hovrätten för politiska yttringar som skett den 9 april 2018.

Tommy Olsen (41), Ronny Bårdsen (34) och Jan Christopher Pedersen (37) fick i dagarna meddelande om att de alla blev frikända för det politiska stunt de gjorde den 9 april 2018 där hakkorsfanor restes och en banderoll sattes upp med texten ”Vi är tillbaka” på tre olika platser i Kristiansand. Detta skriver Frihetskamp.net.

De tre medlemmarna, där Tommy Olsen är chef för verksamheten i Norge, var en del av ett historiskt rättsmål där de stod åtalade för bruk av symboler som är lagliga i Norge. De tre dömdes också i en första instans, men har nu alltså friats av lagmannsretten, motsvarande hovrätten i Norge.

Hovrätten menar i sitt domslut att yttringarna och symbolerna inte var riktade mot specifika grupper, utan framstod som generella, och därför inte är straffbara.

Frihetskamp har varit i kontakt med Tommy Olsen för att få en kommentar till frikännandet.

– Jag måste säga att jag personligen blev mycket förvånad. Tilliten till rättsapparaten har ju inte varit särskilt stor med tanke på hur politiserade och hycklande våra myndigheter har visat sig vara. Att det fortfarande finns människor som är professionella i sitt arbete, att vi blev frikända, det är mycket glädjande. Nu återstår att se vad som händer härefter.

I slutet av förra året friades flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som stod åtalade för hets mot folkgrupp vid den historiska Göteborgsrättegången. Vid denna rättegång hade man försökt kriminalisera Tyrrunan och Nordiska motståndsrörelsens bruk av den nordiska symbolen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Slipsen
Nybörjare
Slipsen
1 månad sedan

Mycket glädjande nyheter!
Jag har länge trott att världen och dess människor helt har spårat ur, att allt är uppåt väggarna men det finns en strimma av hopp i alla fall.
Det vi ändå ska komma ihåg är att de nordiska länderna har lagstiftningar som hindrar nordbor i Norden att uttrycka sig!