Fyra aktivister ur Svenska motståndsrörelsen som i hovrätten friats för ”hets mot folkgrupp” kommer att tvingas till ny prövning i Högsta domstolen. Prövningen kommer avgöra vilka som har rätt att kritisera homosexlobbyn utan att kastas i fängelse.

Den 11 juli dömdes sju aktivister ur Svenska motståndsrörelsen för att ha utdelat skolkritiska flygblad i Söderhamn med syfte att skapa debatt om indoktrineringen i skolorna. Ett avsnitt ur flygbladet innehöll kritik mot homosexlobbyn, vilket av tingsrätten uppfattades som ”hot mot homosexuella” enligt censurlagen hets mot folkgrupp.

Fyra av aktivisterna, varav två tilldömts fängelsestraff om två månader vardera, överklagade domen till hovrätten och i december friades de. Hovrätten gjorde följande bedömning:
”De åtalade har uppenbarligen spritt flygbladen med sitt innehåll i syfte att åstadkomma debatt och i förlängningen ett samhälle som står i bättre överensstämmelse med deras politiska övertygelse. Vad som uttrycks i flygbladet ger visserligen uttryck för missaktning men texten kan inte till sitt innehåll anses uppmuntra till hat eller våld mot homosexuella. Med beaktande av innehållet i Högsta Domstolens dom [Åke Green-fallet] och Europadomstolens däri återgivna domar, finner hovrätten att fällande domar mot mot de åtalade skulle innebära en enligt Europakonventionen oproportionerlig inskränkning av deras rättighet att framföra kritiska åsikter. Åtalen mot envar av dem skall därför ogillas.”

Enligt riksåklagare Fredrik Wersäll är det dock skillnad om de utdelade flygbladen spridits av exempelvis moderaterna eller av Svenska motståndsrörelsen. Riksåklagaren menar att vi som organisation är av den typen att vi förespråkar ”ett homogent folk och framhåller fördelarna med rasrenhet”, och att vi av den anledningen bör tilldömas fängelsestraff där andra skulle gått fria. Under senvåren eller hösten kommer det avgöras om rätten att kritisera ”minoriteters” lobbyverksamheter i samhället är till för alla eller endast vissa privilegierade.

Nedan det avsnitt ur flygbladet och de åtalspunkter (understrukna) som inneburit sådana besvärligheter för systemet. Bedöm själv om detta är någon ”hets mot folkgrupp”:


  • Publicerad:
    2006-03-13 00:00