Mossad säkrar israelisk tillgång till sjukvårdsutrustning

CORONA. Allt mer drastiska metoder används runtomkring i världen för att i en hårdnande konkurrens säkra länders tillgång till sjukvårdsutrustning. I ett tv-program på israeliska Channel 12 beskrivs nu hur underrättelsetjänsten Mossad ”visar framfötterna” i denna kamp.

Efterfrågan på utrustning som testkit, mun- och andningsskydd, skyddskläder och tillbehör till maskiner för intensivvård har skjutit i höjden på många håll i världen och överstiger generellt vida tillgången.

Det har talats om ett internationellt slag mellan nationer om medicinsk utrustning, dels sådan för att behandla insjuknade patienter, dels sådan för att överskåda och förhindra smittspridning.

Angelägna intressenter har i stigande grad sett sig nödgade att vidta drastiska metoder för att säkra tillgången till de eftertraktade produkterna: Man har gått emellan och lagt högre bud på beställningar från andra länder eller helt enkelt beslagtagit dem. Fraktflygplan har från oklar ursprunglig källa nekats tillstånd att lyfta och sedan länsats.

Misstankar har väckts att bakom den här typen av aktioner ligger olika länders underrättelsetjänster, vars kompetens krävs i den hårdnande kampen om den nödvändiga utrustningen. Dock har uppenbara belägg för detta oftast saknats.

I ett tv-program på israeliska Channel 12 skildras dock den israeliska civila underrättelsetjänsten Mossads kamp för att ge Israel dels direkt tillgång till sjukvårdsutrustning som beställts av andra länder runtom i världen, dels företräde framför andra länder till fabriker utomlands som tillverkar sådan.

En anonym chef inom Mossad berättar i programmet med stolthet om hur man genom avancerade aktioner säkrat tillgången till utrustning som varit på väg att levereras andra länder och om hur man sedan arrangerat komplicerade flygrutter med israelisk destination då de flesta aktuella flygplatserna officiellt varit stängda.

På detta sätt ska man ha kommit över bland annat stora mängder respiratorer, andningsmasker och test-kit för corona. I programmet ska inget ha nämnts om vilka andra länder som drabbats av de här israeliska aktionerna.

I ett tal för två veckor sade Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu:

— Tvåhundra länder, med kanske ett eller två undantag, slåss våldsamt om denna utrustning […] Den israeliska staten använder samtliga tillgängliga medel – i en villkorslös strävan att kompensera för bristen.

På frågan om Mossad är kapabelt att genomföra den här typen av aktioner svarar Yossi Melman, en mångårig observatör av israelisk underrättelsetjänst och en kolumnist för tidningen Haaretz:

— Även om Mossad inte själva har den logistiska kapaciteten, har de kontakter överallt, inkluderande arabvärlden.

Han tillägger att Mossad är förmöget att hitta respiratorer i de mest avlägset belägna hörnen av världen.

I en artikel på SR betonas att även andra israeliska underrättelsetjänster, militären och statliga organ är involverade och samarbetar i kampen mot corona:

”Andra israeliska underrättelsetjänster, militären och militära forskningscenter är också involverade i kampen mot viruset, bland annat genom långt framgången forskning för att försöka framställa vaccin, ombyggnationer av befintlig medicinsk utrustning för att passa covid19 patienter och kartläggning- och övervakning av sjuka och misstänkt smittade medborgare.”

Källor:
Underrättelsetjänster i kamp om sjukvårdsutrustning
Israeli spy agency’s latest mission: Hunting worldwide for scarce ventilators to battle coronavirus

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments