Moské har sänt böneutrop i flera år – utan tillstånd

INRIKES. Moskén i Växjö har ansökt om att få sända böneutrop en gång i veckan. Det har dock nu framkommit att Islamiska centret i staden under flera år har sänt böneutrop – utan tillstånd.

Moskén i det invandrartäta området i Araby i Växjö har ansökt om att få sända böneutrop en gång i veckan, trots att nya uppgifter som framkommit säger att det Islamiska centret i staden har stört grannarna i området med böneutrop i flera år, utan att ha ansökt om tillstånd.

— Jag tror att det är bra för integrationen. Det blir en bekräftelse av religionsfriheten. Muslimer är inte på besök här i Växjö, vi bor här, sa imamen Ismail Abu Helal efter att ansökan skickades in tidigare i februari.

År 2014 beviljades moskén att sända böneutrop vid ett enstaka tillfälle och har sedan dess inte fått något ytterligare tillstånd för böneutrop av polisen. Trots detta har man sänt ut böneutrop både under 2016 och 2017. Böneutropen har stört grannar i området och dessutom kan det vara ett brott mot ordningslagen, enligt polisen.

— Vi trodde inte att vi behövde söka ett nytt tillstånd eftersom vi fick ett ja 2014, säger Abu Helal, imam vid Växjö Islamiska förening.

Ismail Abu Helal hoppas dock inte att händelsen ska påverka den nya ansökan om böneutrop, som han vill anordna varje vecka.

Källor:
Har sänt ut böneutrop i flera år – utan tillstånd
Moskén i Växjö vill ha böneutrop

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments