Mordet på rättvisan

Under lördagen agerade aktivister i Stockholm mot det havererade rättsväsendet. Fokus i denna aktion var att betona den absurda situationen där aktörer inom rättsapparaten utnyttjar massmedia.

Strax efter lunchtid anlände aktivister till Kungsholmstorg för att upplysa om rättssystemet. Fanbärare ställde sig centralt på torget och flygblad delades ut. Många tog emot flygblad och diskussioner fördes på platsen. Efter cirka tio minuter anlände polis till torget, något som inte störde aktionen på något vis.

Händelserna som inspirerat till initiativet är bland andra dödsmisshandeln på den 78-åriga Inger Wickman i Landskrona och den 19-årige Emma som nästan torterades till döds i Kristianstad. I bägge fallen valde advokat Leif Silbersky att bli gärningsmännens försvarare. Angående dödsmisshandeln i Landskrona uttryckte Silbersky till media om sin klient Ahmad Akileh:

— Mitt intryck är att det här är en skötsam pojke som hamnat i den här situationen på grund av olyckliga omständigheter.

Massmedia utövar ett alltför stort inflytande på domstolarna. Omvänt har det blivit normalt att advokater utnyttjar detta förhållande genom att på ett hänsynslöst sätt utöka sin roll till opinionsbildare i media.

Advokatsamfundet anger i första kapitlet om god advokatsed:

”Advokaten får inte låta sitt handlande påverkas av tanke på egna fördelar eller obehag eller av hänsyn till andra ovidkommande omständigheter. En advokat skall utöva sin verksamhet med integritet och på ett sätt som främjar det goda rättssamhället. En advokat skall uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. En advokat får inte främja orätt.”

Läsaren kan själv värdera om god advokatsed är något som efterlevs i praktiken.

Det finns en konflikt mellan allmän rättsuppfattning och hur rättsväsendet dömer. Det är samtidigt en möjlighet att ta fasta på förhållandena för att belysa samhällets urartning i stort.

 

Klicka här för att ladda flygbladet som .pdf fil..

Relaterat
Sveriges advokatsamfund, Vägledande regler om god advokatsed:
Gå till advokatsamfundets hemsida.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om