”Mor och far” blir ”förälder 1 och förälder 2” i franska skolor

FRANKRIKE. Emmanuel Macrons parti REM har fått igenom en motion i det franska parlamentet som innebär att franska skolor slutar beskriva föräldrar som ”mor och far” till förmån för det mer ”inkluderande” begreppet ”förälder 1 och förälder 2”.

Trots att Gula västarnas protester tycks fortsätta i oförminskad styrka vecka efter vecka tycks varken president Emmanuel Macron eller hans parti La République En Marche! (REM) – som är största parti i det franska parlamentet – visa något intresse av att gå dem till mötes.

Istället har det socialliberala globalistpartiet fått igenom ett reformförslag i parlamentet för den franska skolan. Förutom att förskola nu blir obligatoriskt från och med tre års ålder så slopar man begreppet ”far och mor” i skolans officiella handlingar. Istället kommer man att börja använda det mer ”könsneutrala” och ”inkluderande” alternativet ”förälder 1” och ”förälder 2”.

— Detta lagförslag siktar på att förankra mångfalden i barnens familjer rent juridiskt i skolans administration, förklarar parlamentsledamoten Valérie Petit från REM.

Den nya reformen har väckt kritik från bland annat konservativa i Frankrike, som menar att föräldrar riskerar att avhumaniseras när de beskrivs med siffror.

Fabien Di Filippo, som är parlamentsledamot för det konservativa partiet, avfärdar lagförslaget helt och hållet med att det har sitt ursprung i en ”skrämmande ideologi”.

— När jag hör människor säga att det är en gammaldags modell [att beskriva föräldrar som mor och far. reds. anm.] skulle jag vilja påminna om att bland de partnerskap som ingås, civila eller äktenskap, utgör ungefär 95 procent parbildningar mellan man och kvinna, säger Di Filippos partikamrat Xavier Breton.

Inte heller Frankrikes homolobby är helt nöjd med lagförslaget, då man menar att det riskerar att skapa en ”hierarki” mellan föräldrar.

— Vem är ”förälder nummer 1” och vem är ”förälder nummer 2”? undrar Alexandre Urwicz, som är ordförande för homolobbyorganisationen AFDH.

Enligt Urwicz vore det kanske bättre om man behöll ”mor och far”, men lade till ”vårdnadshavare” som komplettering.

En som däremot är överförtjust i lagförslaget är den judiske journalisten Julien Bahloul, som själv lever i ett bögpartnerskap. Han kan överhuvudtaget inte förstå kritiken.

”Jag har redan skrivit att jag är särskilt förvånad och chockad över ’kontroversen’ kring förälder/mor/far-formerna. Modern och fadern är ju föräldrar, inget kränkande med det. I #TelAviv ändrades formen för länge sedan utan några problem”, skriver Bahloul på Twitter.

Lagförslaget kan fortfarande stoppas i den franska senaten. I ett sådant läge går det dock bara på återremiss till parlamentet.

Källa:
French schools to change ‘mother & father’ to ‘parent 1 and 2’ under new law

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GrottbjörnenKlausLottaCaesar-Aurelius_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

I Sverige har våra makthavare sedan årtionden tillbaka förpassat begrepp som mor och far till historieböckerna. Här talar man i lagstiftning endast om föräldrar och hushåll, inte om mor, far och familj.

Rätt makalöst hur mycket antisvensk och familjefientlig dynga som lyckats etablera sig här i Sverige utan att människor reflekterat något över det. Det är rätt uppenbart att vårt land egentligen aldrig haft mycket till intellektuell opposition. Den lilla som funnits har alltid varit marginaliserad och maktlös.

Caesar-Aurelius
Medlem

”Alexandre Urwicz

Franska för Hurwicz, Harowitz, Harrwitz, Harwitz, Horovitz, Horwicz, Horwitz, Hourwitz, Hurewicz, Hurwicz

comment image

Klaus
Medlem

Urwitz (uråldrig vits)

Grottbjörnen
Medlem

fortfarande aktuell dock XD

Lotta
Medlem

Här kallas vi föräldrar för ’vårdnadshavare’ :/ Gillar jag inte alls!

_DH_
Medlem
_DH_

Oj, det stämmer ja, Hade glömt bort att man var så reducerad – inte ens förälder. ”Vårdnadshavare” antyder att staten är en lika giltig förälder som far/mor.