VÄRLDEN. Det hänsynslösa bolaget Monsanto har haft det svårt att introducera sina genetiskt modifierade grödor på den europeiska marknaden på grund av sund lagstiftning. Nu kan dock bolaget ha hittat ett sätt att kringå lagstiftningen och ändå sälja grödor som har helt andra egenskaper än de naturliga grödorna.

Monsanto

Det svenska Jordbruksverket varnar för en ny och mycket avancerad genteknik som kringår den nuvarande lagstiftningen som stoppar så kallade genetiskt modifierade organismer, eller GMO, från att nå ut på marknaden.

Det är just denna nya tekniken som bolaget Monsanto använder sig av för att introducera sina nya ”supergrönsaker” i Europa. En ny ”superbroccoli” gav stora rubriker i svensk dagspress strax innan midsommar och utlovade en grönsak som är ”nyttig som en löprunda”, ”ersätter gympasset” och är ”lika bra som ett träningspass”. Den genetiskt modifierade broccolin är spjutspetsen i Monsantos nya satsning och en av de påstått hälsosamma ämnena i broccolin heter glucoraphanin – som finns i onaturligt stora mängder i den genmodifierade varianten. Forskningen kring glucoraphaninets effekter på människokroppen är fortfarande sparsam.

Broccolin är bara en av flera nya ”produkter” och bland nyheterna kan nämnas mindre paprikor för att motverka matavfall, sötare lökar som man inte blir tårögd av och krispigare isbergsallad boostad med folat.

Den genmodifierade grödan främställs på så vis att en dator kartlägger en grödas DNA och hittar de gener eller egenskaper som man är intresserad av bland tusentals frön. Genom den avancerade DNA-tekniken kan man sedan göra simuleringar till grund för att odla fram grödor med de egenskaper som man önskar på bara några år. Man gör alltså förändringar hos grödor som annars hade tagit tusentals år på naturligt vis – fast Monsanto gör selektiva förändringar.

Den stora skillnaden mot konventionell GMO-teknik är att man nu inte behöver lyfta ett anlag ut ur en kromosom och flytta över till en annan.

— Det här är en avancerad form av korsbefruktning och då faller det vid sidan av gmo-lagstiftningen. Därmed är det fritt fram, säger Staffan Eklöf på Jordbruksverkets växt- och miljöavdelning… Vi anser att dagens gentekniklagstiftning är föråldrad. Den är förbunden med en viss teknik, men risker är förbundna med egenskaper och måste kunna regleras oavsett vilken teknik som använts. I dag finns inget krav på godkännande, ingen kontroll och ingen procedur för att släppa ut den här broccolin på marknaden, fortsätter han.

Trots att det existerar risker med genetiskt modifierad mat och en pågående debatt kring ämnet menar Marie Olsson på Sveriges lantbruksuniversitet att man oroar sig i onödan. Enligt Olsson är alla våra grödor framtagna genom selekterad korsbefruktning och man behöver därför inte oroa sig.

— De är resultatet av medveten växtförädling som har korsats fram. Det är ganska blåögt att tro att det som vi äter i dag har kommit till slumpvis, det är en ganska medveten process, säger hon.

Monsantos Rovdrift

Historiskt sett har Monsanto gjort sig kända i världen som ett riktigt cyniskt och hänsynslöst företag. I deras produktportfölj finner man PCB, agent orange och aspartam.

Företaget har även en lång historia av att försöka privatisera och äga det mesta i matväg. De har till exempel sökt patent på bland annat bacon och ägg. Alla djur som äter deras genmodifierade soja ger slutprodukter som företaget anser att de skall ha del i. Vidare har man lämnat in patentansökningar på befintliga genkombinationer.

Bland liknande rovkapitalistiska bolag kan nämnas Nestlé, vars judiske ordförande bland annat uppgett att man bör privatisera dricksvatten och sagt att vatten inte är någon rättighet.

GMO

Genetiskt modifierade organismer är organismer där man på konstgjord väg förändrat arvsmassan för att få fram de egenskaper man vill ha. De vanligaste GMO-produkterna är GM-majs, GM-potatis och GM-raps. Det förekommer också att djur och bakterier genmodifieras, som i framställning av nya influensavaccin. Det pågår diskussioner om riskerna med GMO. Man spekulerar då främst i om GMO av misstag kan bli giftigt eller allergiframkallande samt ifall GMO kan leda till antibiotikaresistenta infektioner.

Källa:
Genmodifierat grönt undgår lagen


  • Publicerad:
    2014-06-24 19:15