Monsanto bedrev egen underrättelsetjänst – kartlade kritiker

STORFINANSEN. Livsmedelsjätten Monsanto har bedrivit en omfattande underrättelseverksamhet med syfte att kartlägga och smutskasta företagets kritiker. Bland de drabbade återfinns rocklegenden Neil Young och journalisten Carey Gillam.

Foto: Karen Eliot/CC BY-SA 2.0.

Enligt läckta dokument har det hårt kritiserade livsmedelsföretaget Monsanto haft en egen underrättelsetjänst som kartlagt företagets största kritiker, skriver The Guaridan.

Bland de drabbade återfinns den kanadensiske rocklegenden Neil Young, vars aktivitet på sociala medier och Spotify har kartlagts av Monsanto. Men även journalisten Carey Gillam, som granskat Monsantos bekämpningsmedel Roundup och dess koppling till blodcancer. Monsanto hade planerat att attackera henne med falska recensioner och ryktesspridning inför publiceringen av hennes bok där företaget kritiseras.

Dessutom ska man ha satt press på Gillams arbetsgivare, nyhetsbyrån Reuters, att avskeda henne, samt betalt Google för att lyfta sökresultat som är kritiska till hennes arbete.

Strax efter att hennes bok publicerades dök en mängd negativa, men nästan identiska recensioner upp på Amazon – recensioner som med all säkerhet har köpts av Monsanto.

— Jag har alltid vetat att Monsanto inte gillar mitt arbete och att de har försökt sätta press på redaktörer för att tysta mig, men jag kunde aldrig tro att ett mångmiljardsföretag verkligen skulle spendera så mycket tid, energi och personal på mig. Det är förvånansvärt, kommenterar Gillam.

Christopher Loder, som är talesman för Monsanto i Tyskland, förklarar Monsantos aktiviteter med att de ”var tänkta att försäkra sig om att det förekom en rättvis, korrekt och vetenskaplig dialog om företaget och dess produkter”. Detta eftersom man tidigare utsatts för en ”betydande desinformationskampanj” av bland annat Gillam.

Monsanto har gjort sig ökända för sina genmodifierade och många gånger giftiga produkter, samt sina arbetsmetoder som skapat något av ett monopol inom livsmedelsbranschen.

Källa:
Revealed: how Monsanto’s ’intelligence center’ targeted journalists and activists

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
2 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Klaus
10 månader sedan

Fruktansvärd att den tyska kemikoncernen Bayer köpte ökänt Monsanto för 2 år sedan.Jag bedömer det som ett politiskt köp. Och så är det klart att judisk Google och brittisk-judisk Reuters inte hjälper Bayer, och judarna gör rätt i det här fallet. Jag vet inte om de hade anklagad Monsanto innan köpet. Monsanto ihop med Dieselgate försämrar Tysklands image dramatiskt trots fusk i även amerikanska dieselbilar och trots (idiotisk) multikulti i Tyskland. Men allt stinker idiotiskt politiskt.

Klaus
Klaus
10 månader sedan
Reply to  Klaus

Die bösen Deutschen…
6 miljoner judar
6 miljoner indier cancer
6 miljoner dieselfuskbilar
6 miljoner muslimer
6 miljoner afrikaner