Moderaterna vill tillåta försäljning av öl och vin i matbutiker

POLITIK. Moderaterna kommer att driva frågan om att starköl och vin ska kunna säljas i vanliga butiker, inte bara på Systembolaget, enligt beslut på Moderaternas partistämma.

Enligt ett beslut på Moderaternas pågående partistämma i Västerås ska partiet driva på frågan om att tillåta att vin och öl med upp till 20 volymprocent ska få säljas i vanliga butiker.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa äntrade talarstolen i en tröja med parollen ”Krossa Monopolet” i Systembolagets färger och sa att beslutet handlar om frihet och ansvar.

Dousa menade att sådan försäljning fungerar väl i både Tyskland och Danmark.

— Gör det att danskar går runt som alkoholiserade zombies? undrade han retoriskt.

Ett  annat argument som Dousa framförde var att monopolet i Sverige inte har lett till minskad alkoholkonsumtion, men däremot till ökad smuggling och privatimport.

Stämman sade också ja till att partiet ska verka för att tillåta gårdsförsäljning av lokalproducerade alkoholdrycker.

Det fanns dock ombud på stämman som var kritiska och varnade för att gå för fort fram med en avveckling av alkoholmonopolet.

— Alkohol är inte en vara som andra, argumenterade Oskar Weinmar, ombud från Stockholms län.

Även vid Centerpartiets stämma i september restes krav från Cuf och Centerstudenter om ett slopat monopol, men den motionen avslogs.

Källa:
Moderaterna vill ha försäljning av öl och vin i matbutiker

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KlausEthnyVera Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vera
Medlem

Behövs det? Alkohol, tobak och droger . . . . . en väg till undergång. I denna ordning: Fjantigt uppträdande, ohälsa och död blandat med misshandel, dålig lukt och kriminalitet.

Ethny
Medlem

Tidigare läste jag någon tråd på Flashback för något / några år sedan om att LIDL eller någon sådan affär hade tagit bort många varor och sparade större ytor. De som skrev i tråden gissade att systembolaget eventuellt skulle ”försvinna” och att alkohol skulle börja säljas som man gör i Finland och England.

Nu verkar det som att de har det som mål. Blir bara lättare för folk att köpa alkohol som i sin tur gör det även lättare för de yngre att införskaffa likaså.

Kanske en del av planen, så att det leder till mer dekadens?

Klaus
Medlem

Vem som vill dricka spritdrycker får dem, men tyvärr är det sedan årtione också lätt möjligt att få knark. Men ta det lugnt, spritförsäljning på vanliga butiker är inte värd någon demonstration, det är för oviktigt.
Fulla personer är avskräckande och ingen reklam för alkohol. Densamma effekten finns det inte med drogade personer. Knarkare med sprutor vid gatan är avskräckande och farliga. Men ingen är rädd för personer som dricker vin till maten på restaurang.

Ethny
Medlem

Säg inte det. Många blivande missbrukare och alkoholister tänker nog alltid ”sådär illa kommer det aldrig att gå för mig, hur kan man utsätta sig för någonting sådant?”. Ingen börjar skjuta heroin från dag 1 för att sedan börja leva i desperation. Det är något som sker under en väldigt lång period och man utvecklas. Efter ett tag börjar de eventuellt tänka annorlunda och normaliserar (miss)bruket i sig. Underlättar du även köp, istället för att ha ett systembolag (som jag egentligen är emot, men är förvisso inte positiv till alkohol men inte heller för ett förbud) och det börjar säljas… Läs mer »

Vera
Medlem

Det börjar alltid harmlöst med måtta. De behärskade – kan ta det, men behövs det? Tänk på när homosex skulle tillåtas – de flesta ryckte på axlarna – nja. låt dem.Vad har det blivit? ALLT i dekadens och en ren diktatur om man protesterar. Nationalsocialismen insåg detta under Weimartiden och det gäller än i dag. Man kan tycka att de gick för hårt fram med etiken och sundhetsprogrammet både detta och mot dem som demoraliserade – eller regeringar med mänskliga värderingar – som man vill inbilla våra ungdomar. Hyvlar man – faller det spån som Dr Goebbels ofta uttryckte sig.… Läs mer »